• Styl
  • Design
  • Páteční pětka / Produktový designér Jiří Krejčiřík ve víkendovém dotazníku
Další článek
1 / 10

Páteční pětka / Produktový designér Jiří Krejčiřík ve víkendovém dotazníku

Jeho art-designové objekty a produkty se vyznačují dokonalým řemeslným zpracováním a důrazem na detail. Se svou kolekcí svítidel Luna vyhrál cenu Designbloku a rovněž byl nominován na titul Designér roku na Czech Grand Design 2021. Produktový designér Jiří Krejčiřík v našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Multidisciplinární designér zaměřující se na design svítidel, skla, nábytku, podobu interiéru, instalací a produktový design, popisuje jej galeristka Rossana Orlandi, která Jiřího práci vystavuje ve svých galeriích v Miláně a na Sardinii. Jeho stoly a skleněné objekty ale najdete také u sběratelů v Německu, Velké Británii, USA, Francii, či Rusku. Stůl Odyssey z kolekce Eclecticism se nalézá ve stálé expozici českého designu v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravskou galerie v Brně.
Vyjma úspěchů na domácích designérských přehlídkách loni v září úspěšně vystavoval v rámci Paris Design Week, kde představil kolekci nábytku Nouveau. Za pozornost stojí i brýle s výměnnými magnetickými klipy, které navrhl pro českou značku Alexmonhart.

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Pracuji teď na takovém divokém svítidle, které jsem navrhnul pro jednoho mého klienta. Minulý týden mi přišel od truhlářů vzorek dřevěného těla svítidla a od té doby prožívám až dětskou euforickou radost pokaždé, kdy se na to podívám. To je vždy úžasný pocit, vidět, jak se prvotní myšlenky postupně zhmotňují do finálního výrobku. Už se nemůžu dočkat výsledku.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Máme s přáteli takové kulinářské kolečko, kdy se vzájemně navštěvujeme a hostíme. To jsou jediné momenty, kdy se ze sebe snažím dostat to nejlepší, ale, upřímně, lepší jsem v docenění kulinářských kvalit ostatních. Zrovna teď o víkendu nám připravila naše kamarádka Tereza užasnou večeři – ručně dělané Culurgiones v tomatovém krému dochuceným meruňkovým džemem a jablečným balsamicem od Smolíka, který zrál deset let v dubovém sudu. Břišní slast.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Mám rád dlouhé snídaně, horké letní venkovní večeře a kávu po obědě. Rád se procházím po práci a pak jenom sedím a koukám na oblohu, nebo jezdím vlakem a koukám z okna. Je to pro mě taková forma meditace, během které o ničem nepřemýšlím a jen se koupu v přítomném okamžiku.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Spíš se vracím ke svým dřívějším aktivitám. Býval jsem celkem aktivně sportující. Hrával jsem závodně tenis, tak teď chodím hrát s mým tehdejším rivalem pravidelně. Zároveň jsme si kamarády pronajali krásnou historickou tělocvičnu v jedné základní škole ve Vršovicích a chodíme hrát každý týden basketbal. Jak trávím hodně času sezením, mám čím dál více potřebu nějaké aktivity, ve které vybiju přebytečnou energii. Miluju usínání, kdy nejsem unaven jen psychicky, ale i fyzicky.

5.
Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Nedávno jsem znova koukal na film Čtverec od mého oblíbeného švédského režiséra Rubena Östlunda. Je to film pohybující se za hranicí otázek společenské etikety, ztráty lidské exprese v dnešní korektní společnosti a lidské animálnosti. Obecně mám tuto zimu takové severské filmové období, během kterého si hodně užívám filmy od skandinávských režisérů. Asi se mi stýská po Kodani, kde jsem studoval.

Více o Jiřím zdezde