Další článek
1 / 31

Architekt Michael Karnet / Jak jsme prvorepublikovou vilu F. X. Šaldy oživili pro jednadvacáté století

Jak přizpůsobit bydlení novým požadavkům názorně ukazuje přestavba vily z roku 1906 nalézající se v Dobřichovicích na západ od Prahy. Kompletně přebudovaný dům ctí historii a zároveň s mnoha prvky chytré domácnosti jej posouvá do jednadvacátého století. Povídali jsme si s architektem Michaelem Karnetem z ateliéru Karnet, architekti, který měl rekonstrukci na starost.

Historie vily sahá do roku 1906, kdy byla stavba dokončena podle návrhu architekta Františka Buldra. Později ji obýval slavný literární kritik a spisovatel F. X. Šalda. Koncem třicátých let prošla vila výraznou rekonstrukcí podle návrhu Karla Šťastného, jež se vyznačovala celkovou úpravou průčelí včetně vybudování signifikantní věže se stanovou střechou. Součástí úprav bylo i litinové zábradlí a vstupní brána, což jsou prvky zachované dodnes. „Na konci roku 2018 se vila dostala na náš stůl. A proto, že dnes se žije jinak než na počátku minulého století, bylo potřeba přizpůsobit bydlení novým požadavkům,“ vysvětluje Michael Karnet. Mladý talentovaný architekt své studio založil před pěti roky, po ukončení studia na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Parcela se nachází v jedné z nejkrásnějších ulic Dobřichovic, která – podobně jako celý městys, ale i nedaleké Všenory a Černošice – byla kdysi velmi prestižní. „Navrhovat do takového sousedství úplnou novostavbu by byla obrovská výzva. My jsme mohli pracovat s historickým objektem, a proto jsme se snažili udržet co nejvíc původních prvků. Novodobé zásahy do vily byly čistě pragmatické.“

Architekt Michael Karnet své studio Karnet, architekti založil v roce 2017... / foto: archiv

Konkrétních požadavků klientů bylo spousty. „V průběhu stavby se měnily podle aktuální fáze stavby,“ dodává architekt, který si spolupráci s nimi velmi pochvaluje a cení si veliké důvěry. „Ať už šlo o zásadní připomínky k dispozici jako umístění kuchyně s výhledem na vstupní branku, počet parkovacích stání, velikosti pokojů, nebo specifické přání vyvýšené dětské postele se schovkou pro nového psa, malá fotbalová branka v nice pro vestavnou skříň a takhle bych mohl pokračovat donekonečna.“

Patrně žádné stavbě se nevyhne menší či větší komplikace při realizaci, před jakou výzvou stál architekt Karnet se svým týmem? „Největším oříškem byla integrace chytré domácnosti s použitím designových ikon, které jsme navrhovali kvůli celkové atmosféře, “ říká. „Chvíli byly ve hře také chytré dotykové vypínače s displejem, ale jsem rád, že jsme nakonec použili klasické otočné. Souvisely s tím takové drobnosti jako chytré žárovky do nástěnných světel, které byly sice podle výrobce kompatibilní svojí paticí, ale až při montáži jsme zjistili, že otvor ve světle je schválně o pár milimetrů užší, abychom stejně museli koupit originální žárovky. Takže jsme to museli celé za pochodu upravovat.“

Právě světla patří k největším technologickým vychytávkám vily. „Světla lze ovládat přímo z telefonu. Dům je čtyřpatrový, a upřímně, komu by se chtělo vstávat z postele a běžet zhasnout do sklepa?“ směje se architekt se základnou ve středočeské Příbrami.

Kuchyň v prvním patře je orientovaná na sever, nově vybudované velké okno pak zajišťuje výhled do údolí i na vstupní branku. „Paní domácí má tak přehled o přicházejících hostech a díky chytrému tabletu odemkne branku a rozsvítí světla v přízemí.“ Podlahu tvoří dřevěné kazety vyskládané do vídeňského kříže. Ve druhém patře jsou umístěny dětské pokoje s hlavní koupelnou. „Ty jsme museli umístit na jedno patro, což znamenalo předělat původní terasu na pokoj. Právě tento zásah do původního řešení dal vzniknout celé nové kontrastní hmotě. Zároveň zjednodušil a sjednotil původní, velmi členitou a komplikovanou dispozici domu.“

A jaká je vize do nejbližší budoucnosti studia Karnet, architekti podle jejího zakladatele? „Rád bych ještě trochu rozšířil tým lidí. V letošním roce kolaudujeme menší bytový projekt kousek za Příbramí, bude se dokončovat jedna úžasná rekonstrukce staré kamenné stodoly, o tom snad někdy příště. Hlavní ale je, abychom měli stále štěstí na takové zakázky a klienty, jako jsme měli doposud.“

Více o studiu zde