Další článek
1 / 5

Zimní vzpruha / Jak připravit Svíčkovou na smetaně podle šéfkuchaře Michala Húska

Kdo jiný než šéfkuchař boutique hotelu Savoy nalézajícího se ve Špindlerově Mlýně dokáže vybrat správný zimní pokrm? „Díky tomu, že na horách je řidší vzduch, lidé mají větší hlad,“ směje se Michal Húsek nad svou volbou, jíž je klasika klasik – svíčková na smetaně.

„Vždy se snažíme tuto klasiku udělat jinak, skvěle, a taky, aby našim hostům připomínala dětství, kdy u babičky nebo u maminky jedli tu ‘nejlepší’ svíčkovou. A samozřejmě, že pak strašně rád poslouchám, když říkají, ze tahle svíčková je možná ještě lepší,“ usmívá se Michal.

„Naše svíčková se skládá z následujících ingrediencí: hovězí loupaná plec, svíčková omáčka, brusinková pěna s citronovým gelem a prachem z brusinky, variace karlovarských knedlíků, jednoho napařeného a dalšího opečeného na přepuštěném másle. Vrátili jsme ji na menu po dvou letech. Hodně našich stálých hostů se nám svěřovalo, ze bychom je udělali šťastnými, pokud bychom ji znova začali nabízet. A co bychom pro ně neudělali?“ uzavírá Michal Húsek.

Hovězí loupaná plec 1 kg
Mrkev 300 g
Celer 300 g
Cibule 100 g
Špek 30 g
Hořčice 1 polévková lžíce
Brusinky 1 polévková lžíce
Citrony 2 ks
Cukr 100 g 
Sůl
Vývar 500 ml
Smetana 150 ml
Máslo 100 g

Postup:

Maso osolíme a opepříme, orestujeme na rozpáleném oleji v hrnci, vložíme poté do pekáče. 
Na výpeku restujeme do hněda mrkev s celerem. Jakmile začne zelenina tmavnout, přidáme cibuli, špek a restujeme, až je vše tmavé. Pak přidáme cukr, necháme ztmavnout, poté přidáme hořčici, brusinky a společně orestujeme.

Základ ještě osolíme, zalijeme vývarem. Pak přidáme šťávu z citronů a zavaříme. U tohoto základu je důležité neodcházet a pečovat o něj, aby měl správnou tmavou barvu a naopak nebyl připálený.
 Takhle hotový základ nalijeme na maso a pečeme cca 3 hodiny na 160 stupňů.

Maso vytáhneme a základ rozmixujeme a přepasírujeme, přidáme pak smetanu a máslo a vše popřípadě dosolíme.
 Vtip je v tom, že pokud byl základ dobře dochucen, stačí po rozmixování jen dosolit.

Více o hotelu zde