• Radosti
  • Fine dining & víno
  • Rumový deník / Barman Martin Libotovský o tom, proč se vyplatí investovat do prémiového rumu
Další článek
1 / 5

Rumový deník / Barman Martin Libotovský o tom, proč se vyplatí investovat do prémiového rumu

Pražský prémiový bar Cohiba Atmosphere láká skutečné znalce rumů a doutníků. Nedávno upoutal pozornost i nabídkou raritní edice rumu Dictador v křišťálové karafě z umělecké dílny Lalique, jejíž prodejní cena za lahev činí půl milionu korun. Šéfbarman baru Martin Libotovský pro Selected odpovídá, proč se do rumu vyplatí investovat a jaké on sám upřednostňuje.

Advertisement

„Jestli se nyní vyplatí investovat do rumu? Určitě ano!“ říká Martin Libotovský hned na úvod. Muž, který svou barmanskou kariéru načal v kladenském Zanzibaru, kde nakonec strávil celé desetiletí, aby se přesunul do erbovní La Bodeguity del Medio a poté do podniku Crazy Daisy. „Jde o to, že u akcií to může kolísat, ale u alkoholu, pokud víte, co kupujete a kde to prodat, tak to vždy poroste.“

“Lahev, kterou jste před pěti lety koupili za dva a půl tisíce, najednou prodáte za patnáct a víc...”

Situace s rumy se nyní velmi podobá té s whisky. „Limitované a staré edice teď jdou neskutečně nahoru. Lahev, kterou jste před pěti lety koupili za dva a půl tisíce, najednou prodáte za patnáct a víc,“ vysvětluje Martin Libotovský. Všemu jednoznačně nahrává i současná situace na českém trhu, kde rum je velmi populární. „Díky tomu dokážeme v Česku prodat některé lahve dráž než v zahraničí. V tom je rozdíl třeba u whisky, tu v zahraničí prodáte většinou dráž než u nás.“

Co se limitovaných edicí týká, v Martinově současném podniku Cohiba Atmosphere přednedávnem ukázali lahev rumu Dictador Lalique. Je to jediný exemplář u nás, jenž pochází z limitní třísetkusové řady rumu proslulé kolumbijské značky Dictador. Vznikl ve spojení s uměleckými skláři z dílny Lalique. Výslednicí je mistrovský blend rumů z roku 1976, který připravil master blender Hernan Parra společně se svým otcem, skrytý v neméně unikátní křišťálové karafě inspirované průzračnými vodami Karibiku.

Bar Cohiba Atmosphere nabízí bezmála dvě stovky různých druhů rumu z celého světa a Martin Libotovský patří k jeho předním znalcům. Sám preferuje suché výraznější rumy, i když, jak říká, rád má všechny rumy a  špatný rum prý neexistuje. „Každý rum má svůj čas a příležitost,“ dodává. Než Martin začal pracovat v Cohiba Atmosphere, upřednostňoval však whisky a champagne. „To mi samozřejmě zůstalo. Ale rum je teď na prvním místě a jsem rád, že můžeme pořád rozšiřovat nabídku a dokupovat nové a nové rumy. Díky tomu já i naši hosté můžeme neustále ochutnávat nové věci, a to je super,“ uzavírá znalec.