Další článek
1 / 5

Páteční pětka / Pekařka Nika Vavrová ve víkendovém dotazníku

Na její sladkosti se stojí fronta z pražských Vinohrad až do Vršovic. Podnik s názvem Kus Koláče otevřela v loňském červenci. Věřila, že její nápad na pekařství s rodinnými recepty se chytne. Chytl. Hned první den měli vyprodáno. A měli vyprodáno i druhý a třetí. A od té doby každý den. Nika Vavrová v našem pravidelném Q&A odpovídá, co jí přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Sympatická Slovenka Nika Vavrová vystudovala v zámoří byznysovou komunikaci. „Přivydělávala jsem si ale v evropské pekárně na Floridě. Tam jsem nabrala nejen řemeslné zkušenosti, ale i pochopila, jak sestavit byznys plán a jaká jsou rizika podnikání.“ Dnes ve svém království vytvořeném společně s Jaroslavem Prokšem peče dvanáct až čtrnáct druhů sladkého, ale i slaného pečiva.

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Velmi příjemně mě překvapily a potěšily výrobky česko-slovenské kosmetické značky Malinna. Pokud bych si měla vybrat pouze jeden, byl by to Elixir Mint. Je to fantastický výživový doplněk na bázi bylinných olejů, který nakopne váš imunitní systém. V tomto ročním období a počasí je to pro mě každodenní rituál. Velmi fandím lokálním výrobcům v každé oblasti a v rámci kosmetiky je pro mě tahle značka rozhodně favoritem.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Bez váhání řeknu „seljodka pod šuboj“, což doslova znamená ryba v kožíšku. Je to ruské jídlo. Lahodný pokrm, který se připravuje i v Bělorusku nebo na Ukrajině. Osobně ho znám od mých známých z Ruska a často ho dělá i moje maminka. Ten recept není ani tolik o samotném vaření. Je to vlastně studený pokrm skládající se z vrstvených nakládaných ryb, většinou sleďů, vařené zeleniny jako mrkev, brambory a řepy, cibule, majonézy a vařených vajíček. Esteticky to není žádná hitparáda, ale chutná to fantasticky.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Ticho, procházka v lese u nás na chatě, houbaření, nedělní snídaně na balkoně. Pracuji v rušném provozu, tedy jakákoli možnost uniknout mimo město a jeho ruch je pro mě balzámem na duši. Na druhou stranu, musím říct, že každý spokojený zákazník a náš skvělý kolektiv dělá můj den vždy skvělý. To mi přináší vnitřní harmonii, že vytváříme něco, co stojí za to.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojila a baví vás?

Byť ne přímo úmyslně jsem začala koketovat s biochemií. Tedy zajímám se o to, jaký vliv mají vitamíny na lidský organismus. Začalo to tím, že jsem na základě svých krevních výsledků zjistila, že musím přidat více železa. Došla jsem k poznání, že přijímat vitamíny ve správných poměrech a kombinacích a daném časovém horizontu tak, aby se navzájem podporovaly, je složitější, než jsem si myslela.

5.
Který nedávno zhlédnutý film doporučujete na tento víkend?

Můžu doporučit nové zpracování filmu Duna, které je zrovna v kinech. Hudbu vytvořil jeden z mých nejoblíbenějších hudebních skladatelů Hans Zimmer. Film určitě nadchne všechny fanoušky sci-fi. Myslím, že i ty, kteří viděli původní film, či četli knihu. Kromě sci-fi mám ráda filmy s válečnou tématikou. Proto doporučím Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů – romantický, vtipný, dramatický a s výborným hereckým obsazením. Navíc jsem v něm objevila vysněnou lokalitu, kam bych se chtěla podívat, a to ostrov Guernsey.