Další článek
1 / 8

Páteční pětka / Marketingová specialistka Albína Matusevych ve víkendovém dotazníku

„Při své práci ráda vnikám v restauracích přímo do kuchyně a nechávám sledující nakouknout do zákulisí, aby věděli, kolik řemesla a píle stojí za talířem, který před nimi na stole přistane. Nechci ukazovat jen krásná jídla, ale i lidi z provozu a atmosféru,“ říká osmadvacetiletá marketingová specialistka se zaměřením na gastroscénu Albína Matusevych, která pochází z Ukrajiny a v České republice žije od sedmi let. V našem pravidelném Q&A odpovídá, co jí přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Albína Matusevych společně s fotografkou Danielou Kadlečkovou se v rámci projektu Vodka on the Rocks stará o sítě pražských restaurací a gastro projektů. Mezi její klienty patří Čestr, Kantýna, Sensa fine food bistro, prodejce naturálních vín WineGeek nebo například autentický Vietnam Old Hanoi.
S většinou kuchařů má kamarádský vztah a velmi rychle ji přijmou jako součást kolektivu. K restauracím přistupuje jako ke komplexnímu zážitku „Řešíme například i hudbu, která tam hraje. Neustále přemýšlím, a tak je pro mě nezbytné mít v životě aktivity, při kterých můžu úplně vypnout a načerpat energii,“ dodává Albína.

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Miluju originální vůně a nedávno jsem při výletě do Kodaně objevila značku 19-69. Pokud si také ujíždíte na niche parfémech, vyzkoušejte jejich discovery set a mrkněte na jejich Spotify, kde mají ke každé vůni vytvořený playlist. Každá místnost u mě doma musí krásně vonět, a tak pravidelně doplňuju svíčky, oleje do difuzéru nebo dřívka, která po zapálení provoní celý byt. Oblíbeným kouskem za poslední dobu je svíčka Apocalyptic od Byredo, kterou si zapaluju při sledování aktuálního zpravodajství.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Poslední dobou si ujíždím na japonské zelné placce okonomijaki, kterou si občas dělám doma, a s přítelem soutěžíme, kdo ji lépe nazdobí. Zelné těsto, omáčka Okonomi, japonská kewpie mayo, vločky ze sušeného tuňáka a pár dalších ingrediencí a vytvoříte velkou parádu. Poslední dobou jsem také začala experimentovat s nejrůznějšími octy, ať už při vaření, nebo si je přidávám i do pití. Můj velmi oblíbený je ocet na pití od Utopia, která jinak vyrábí úžasné cidery. Každý den se snažím jíst, nebo pít něco fermentovaného, protože mikrobiom…

3.
Co vám přináší klid v duši?

Řád. Každé ráno chodím cvičit a když tento rituál vynechám, necítím se dobře. Řád je něco, co vám pomůže i ve chvílích, kdy chybí motivace. Dále mi klid přináší zdravé vztahy a pocit, že se mi daří udržovat work-life balance. Workoholismus už není in. Umět být efektivní a umět včas vypnout, to ano. Klid mi přináší taky můj byt, kde se občas ráda zavřu před světem a užívám si meditační samotu.

4.

Jakou činnost jste si nedávno osvojila a baví vás?

Nedávno jsem se začala věnovat lezení a překvapilo mě, jaká je to zábava. Baví mě, že maká nejen tělo, ale i hlava, když musím vymyslet, jakou cestou se vydat a taky to, že se každou hodinou člověk o tolik posune. Kromě toho jsem se konečně odhodlala udělat si řidičák. Na tom mě bavil moment, kdy jsem si poprvé připadala jako legitimní řidič, který na tu silnici patří.

5.

Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Kdo by koukal na filmy, když je venku tak hezky? Dovolím si místo filmu doporučit vyrazit ven, do přírody a pustit si zajímavý podcast. Pokud vás zajímá aktuální umělecká scéna, sáhněte po Hidden podcastu od kamarádů z Hidden Gallery, obzvlášť díl s malířem Siegfriedem Herzem stojí za to. Jestli jste zaměření spíš na fyzično a velmi špatný humor, pak si dejte Koulí podcast z mého oblíbeného gymu Železná koule. Poslední dobou také sjíždím podcast Potraviny od Hanky Michopulu.

O Albíně více zdezde