Další článek
1 / 19

Libeň sobě / Architekt Martin Gaberle ze Studia Komon o kouzlu bytu s černým boxem

Architektonické studio Komon pokropilo živou vodou půdní vestavbu z devadesátých let a proměnilo ji v otevřený a designově pozoruhodný prostor. „Majitel si přál místo, ve kterém se bude cítit pohodlně, uvolněně a najde klid od náročné práce. Požadavky na využití měl naopak minimální a proto ho zaujala naše vize velkoryse otevřeného prostoru přes dvě podlaží,“ vysvětluje architekt Martin Gaberle ze Studia Komon ve zkratce hlavní principy půdní vestavby v pražské Libni. Ostatně, sám v této čtvrti bydlí, a tak k Libni má vřelý vztah. „Sídlí tu i naše studio, rádi tu navrhujeme.“

Půdní vestavba byla v činžáku ze třicátých let minulého století vestavěna formou mezonetu již v devadesátkách. „Nabízel více užitné plochy a pokojů, než majitel potřeboval, ale chyběla v něm radost z půdního prostoru. Tu jsme dostali úkolem najít.“

Architekti využili hlavní kvality podkroví, tedy jeho výšku. Obývací pokoj s velkou knihovnou otevřeli přes dvě podlaží. Srdce bytu tvoří černý box, který skrývá provozní zázemí, slouží jako schodiště s lávkou do patra a vpouští světlo do jinak tmavé předsíně.

V průběhu stavby však došlo ke změně v osobním životě majitele. „Na začátku projektu byl investor svobodným mládencem, ale v průběhu stavby se stihl zasnoubit i oženit. S takovou změnou je spojená i změna priorit a vážím si toho, že se podařilo projekt dokončit v původním konceptu,“ říká architekt, který si pochvaluje důvěru ze strany investora.

Studio Komon architekt Martin Gaberle společně s Lucií Roubalovou založili před pěti roky. Nyní tvoří autorský tým s kolegy Bořkem Peškou a Janou Drtinovou.
„Jsme malý tým čtyř architektů. Díky tomu se můžeme věnovat všem projektům s péčí, do detailu a autorsky. Nasloucháme požadavkům investora a hledáme jednoduchá řešení. Jednoduchá ve smyslu jednoty, kdy vše se vším souvisí a působí skromně kultivovaným a klidným dojmem.“ 

Více o studiu Komon zde