Další článek
1 / 9

Páteční pětka / Manažer Stefan Savić ve víkendovém dotazníku

Vystudoval ekonomii v Montrealu a v Londýně a momentálně pracuje jako Global Business Development Officer v biotechnologické společnosti BioHealing. Je ale také velmi dobře znám na pražské gastronomické scéně, kdy zastával vedoucí pozice v rodinné společnosti Kogo Group, která provozuje několik dnes již ikonických restaurací v centru hlavního města. Stefan Savić v našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Dětská ohrádka pro osmiměsíčního syna, který se začal nekontrolovatelně toulat po celém bytě. Upřímně, jsem spíše fanouškem služeb než produktů, které mi často umějí udělat velkou radost. Ve většině případů se jedná o restaurace a hotely. Tím, že jsem vyrůstal v pohostinství, je to oblast, kterou umím ohodnotit a současně ocenit spoustu aspektů od přístupu k zákazníkům až po drobné detaily, které právě vytváří tu radost. Long story short. Nedávno jsem byl v Miláně. Na ulici jsem si odchytl taxi, ve kterém se mi povedlo zapomenout mobilní telefon. Taxi samozřejmě ujelo. Hotel, ve kterém jsem byl ubytovaný, vyvinul maximální úsilí obvoláním všech taxi služeb, až se nakonec dopátrali konkrétního řidiče, a ten mi mobil přivezl. Právě takový přístup mi udělal ohromnou radost, kdy hotel opravdu učinil maximum, aby mi pomohli a celá situace jim nebyla lhostejná.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Bývaly časy, kdy jsem se vaření věnoval aktivně. Se svou ženou jsem prožil velký kus života (včetně studentských let) v Montrealu a Londýně. Jako student jsem neměl takovou finanční kapacitu brát svou tehdejší přítelkyni, dnes ženu na časté večeře v renomovaných londýnských restauracích, tak jsem se snažil tvořit gastronomické zážitky v kuchyni doma. Některé pokrmy se povedly, jindy se experiment nevydařil a z pánve či trouby putovaly přímo do odpadkového koše jako například mé dýňové cannelloni, které bez ohledu na množství přidané soli byly pořád sladké. Rád připravuji maso; konkrétně hovězí svíčkovou s hříbkovou omáčkou a bramborovou kaší a často jsou to různé variace těstovin, třeba s krevetami a česnekem. Ovšem pozor – umím i péct! Několikrát jsem připravil „apple crumble“, který sklidil úspěch.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Voda, oheň, vzduch. Spoustu času trávím v práci, kvůli které také velmi často cestuji a občas zkrátka potřebuji utéct od všeho chaosu. Čas s rodinou, dlouhé společné procházky na horách, nebo u moře jsou mou psychickou regenerací. Baví mě horská turistika, kdy objevujeme nová místa. To ticho v lese, čerstvý vzduch a večer praskající dřevo v krbu. Možná ještě víc než moře v létě jej mám rád na jaře a nanpodzim, kdy je možné sedět v bundě na nějaké skále a pozorovat pohyb vln a jak se lámou. Tohle je pro mě ultimátní klid a čas, kdy žiju opravdu jen daným momentem bez myšlenek na cokoli ostatní.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Tím, že jsem se relativně nedávno stal otcem, tak je to činnost, která převažuje vše ostatní a baví mě. Mezi prací a rodinou nemám tolik volného času, abych aktivně rozšiřoval své zájmy tak, jak bych si přál, ale snad se ty kapacity jednou uvolní. Spíš než činnost, kterou jsem si osvojil, bych zmínil něc,o co bych si chtěl v budoucnu osvojit. A to je pilotní výcvik a získání pilotního průkazu PPL(A). Žena z toho nebyla zrovna nadšená při oznámení, tak uvidíme jestli v budoucnu změní názor.

5.
Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Na Netflixu je skvělý dokumentární film 14 Peaks: Nothing Is Impossible. Je o nepálském horolezci, který se svým týmem překoná čtrnáct největších světových vrcholů v rekordním čase. Baví mě sledovat lidi, kteří posouvají hranice možností, takže moc doporučuji!