Další článek
1 / 9

Páteční pětka / Gastronomická autorita Hana Michopulu ve víkendovém dotazníku

V nultých letech Čechy seznamovala s novými food trendy, ale postupně je naučila i dobře jíst a hlavně vařit. Jako šéfredaktorka časopisu Apetit, který postavila na filozofii doma uvařitelných, odzkoušených a do detailů promyšlených receptů, vychovala minimálně celou generaci nových foodies. Publicistka, gastrokonzultantka, autorka kuchařek a podcastu Potraviny Hana Michopulu v našem pravidelném Q&A odpovídá, co ji přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Hana rovněž založila erbovní chlebíčkové bistro Sisters, kde tuto tradiční českou lahůdku povýšila na novou úroveň. Ač již není jeho majitelkou, tradiční chutě i novátorské kombinace obložených plátků domácího chleba do dvou pražských poboček stále lákají stovky labužníků denně. Hana je také autorkou několika úspěšných kuchařek a díky jejímu přičinění se v české kotlině znovu obnovily farmářské trhy podporující čerstvé lokální produkty. Kulinářští nadšenci si také nenechají ujít žádný díl jejího podcastu Potraviny, kam zve hosty z různých odvětví gastronomie.

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

V pořizování nových věcí se snažím držet nohu co nejvíc na brzdě. Jejich vlastnění mi přijde otravné a obtížné – v podstatě jim člověk slouží. Ale háčky na věšák do předsíně Normann Copenhagen ve tvaru kapky mě naopak osvěžily. A pak výběr pily. Vyhlížím si elektrickou pilu, kterou udržím a s kterou budu řezat dřevo na oheň. Dost si to užívám.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Po těch letech asi můžu říct, že umím uvařit všechno, co chci. Proniknout do hloubi různých surovin, prozkoumat jejich vlastnosti a limity a dostat je tam, kam potřebuji. A je jedno, jestli se takhle zmocním dušené rýže nebo hovězího Wellington. Teď zrovna objevuji říši plant based jídel a divím se, kolik zajímavých chutí si u nás ještě nenašlo cestu do jídelního mainstreamu. Rostlinné zdroje jsou nevytěžený poklad.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Nespěchat. Mozek nechávám často cíleně odpočívat ve stand-by režimu a on mě pak odmění tím, že přemýšlí lépe. Nezávodím s časem, chci ho mít dostatek. V práci se obklopují lidmi, kteří to mají podobně. Má to blahodárné účinky na osobní pohodu. Paradoxně pak výkon i efektivita, na které se spíš nesoustředím, stoupají.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojila a baví vás?

Stavím dřevostavbu v jižních Čechách, a tak jsem si vyzkoušela, jaké je to být developerem. Dobré.

5.
Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Teď jsem se podívala podruhé na film Tři billboardy kousek za Ebbingem a uvědomila jsem si, jak dobrý film to je. Mám moc ráda Frances McDormand, kterou hodně lidí zná i jako těhotnou policistku z Farga. Jinak budu sledovat seriál o ikoně amerického televizního vaření, Julii Child, dávají jej na HBO Max. Hlavní protagonisté nejsou sice tak charismatičtí jako Meryl Streep a Stanley Tucci, kteří hráli manžele Childovi ve filmu Julie a Julia, ale v seriálu zase více nakoukneme za oponu jejich života.

Hanu můžete sledovat zdezde