Další článek
1 / 6

Moje vaření / Lucie Čeňková. Jak jsem se od klienta naučila Pad Kra Pao

Lucie Čeňková je profesí PR manažerkou, zabývá se poskytováním mediálních služeb známým šéfkuchařům, restauratérům a jiným podnikatelům v českém fine diningu. Pro Selected se tentokrát sama pustila do přípravy jídla, skvělé thajské street speciality Pad Kra Pao, a prokázala, že košilaté rčení o kovářově kobyle v jejím případě rozhodně neplatí.

„Mou profesí je poskytování mediální podpory špičkovým profesionálům z gastronomie, ale vařit jsem dlouho moc neuměla. Naučil mě to až můj dlouholetý klient Štěpán Návrat, který je šéfkuchařem pražských fine diningových restaurací Café Buddha, Benjamin a nově i PRU58. Chvíli mi to trvalo, absolvovala jsem u něj dokonce pár kurzů vaření. Jsem součástí týmu, který připravuje jeho online pořad o vaření Live Cooking, takže při natáčení člověk taky hodně odkouká.“

„Jedno z mých oblíbených jídel, které jsem se od něj naučila, je thajská klasika Pad Kra Pao. Thajskou a obecně asijskou kuchyni miluji. Nerada trávím dlouhý čas u plotny, v tom mně jihoasijský styl vaření naprosto vyhovuje. Rychlé, úderné a strašně dobré. Navíc čím více to pálí, tím lépe.“

“V ledničce u mě vždycky najdete chilli a curry pastu...”

„V ledničce u mě vždycky najdete chilli a curry pastu. A až se konečně otevřou restaurace, první, do které vyrazím, bude určitě zaměřená na asijskou kuchyni. Dám si něco pálivého a hodně zeleniny. Nejsem vegetariánka, ale maso nemusí být součástí mého jídelníčku každý den.“

„V Thajsku jsem ještě nebyla, ale je to v plánu. Bohužel kvůli pandemii se vše trošku posunulo. Chystáme se Štěpánem a celým týmem největší asijskou kuchařku u nás, která bude navázána na reálné gastronomické příběhy z Asie. Takže cesta je již naplánovaná.“

ingredience

600 g vepřové panenky
5 stroužků česneku
3–5 chilli papriček
120 g bambusových výhonků
150 g zelených fazolek
2 ks červené cibule
100–200g bazalky
1–2 lžíce tmavé sójové omáčky
8 lžic světlé sójové omáčky
8 lžic ústřicové omáčky
1–2 lžic cukru
olej
voda či vývar

postup

Vepřovou panenku očistíme a nasekáme najemno, oloupeme česnek, vykrojíme z něj srdíčka a nakrájíme najemno, cibuli oloupeme, překrojíme napůl a nakrájíme na půlměsíčky.
Chilli papričky překrojíme na kolečka. Bambus stačí jen propláchnout z nálevu, pod tekoucí vodou, fazolky překrojíme na 3 cm dlouhé díly.

Připravíme si wok pánev, kterou si rozehřejeme na nejvyšší výkon, přidáme olej, maso, které zatáhneme do šeda, přidáme česnek a chilli, zeleninu, zakápneme tmavou sójovou, světlou a ústřicovou omáčkou, důkladně promícháme a po minutě přidáme vodu, podle požadovaného množství omáčky, a cukr a na závěr přidáváme hrst bazalky.