• Radosti
  • Fine dining & víno
  • Kultovní lokál / Návod, jak správně natočit pivo jako ve slavné restauraci se 180letou tradicí
Další článek
1 / 9

Kultovní lokál / Návod, jak správně natočit pivo jako ve slavné restauraci se 180letou tradicí

Slavná pražská hospoda U Pinkasů oslavuje své stoosmdesáté narozeniny opakovaným titulem restaurace s nejlepším plzeňským pivem, v uplynulém desetiletí tento titul obdržela hned pětkrát. Jak pivo natočit správně, pro Selected sdělil výčepní restaurace Daniel Slanec.

Advertisement

Půl roku poté, co nový plzeňský sládek vykouzlil Pilsner Urquell, mohli žhavou novinku ochutnat i Pražané. Pivo jim nabídnul bývalý krejčí Jakub Pinkas, jehož hospoda na Jungmannově náměstí se záhy stala pivním svatostánkem. Stalo se tak právě před 180 lety.
Jakub Pinkas začal pivo servírovat revolučním způsobem – místo čepování do džbánu, z něhož se pivo u stolu přelévalo do sklenic, pivo čepoval rovnou do sklenic, čímž se výrazným způsobem zvýšila jeho kvalita a chuť.

K výročí pro restauraci U Pinkasů v Plzni uvařili vlastní speciál, který je o trochu silnější než tradiční Pilsner Urquell, plzeňští sládkové vedení Václavem Berkou zase připraví slavné Pinkasovy párečky. Ty budou na rozdíl od speciálu, který se již otevřel během velikonočního víkendu, k dispozici po celé léto.

K pravidelným návštěvníkům patříval i Bohumil Hrabal... / foto: archiv

Až do konce června bude U Pinkasů také vystaveno historické pivní sklo, které se tu používalo od konce druhé světové války do současnosti. Součástí oslav je i představení speciálního pivního půllitru ze sklárny Rückl. Mimochodem, ceněná sklárna Rückl má skoro stejně dlouhou historii jako Pinkasovi, bylo založeno v roce 1846.

U příležitosti výročí výčepní Daniel Slanec, který U Pinkasů pracuje již pět let, pro Selected ukázal, jak pivo správně natočit.

Výčepní U Pinkasů Daniel Slanec / foto: archiv
 Základem je pivně čisté sklo, studené a mokré...
Z kohoutu odpustit zoxidovanou část piva...
Půllitrem říznout do proudu pěny...
Zapěnit a pod úhlem 45 ° s otevřeným kohoutem pod pěnou načepovat hladinku půllitru, zavřít kohout...