Další článek
1 / 20

Haute Cuisine / Jak harmonický interiér ovlivňuje náš kulinářský zážitek

Je krásný interiér v prestižní restauraci pouhou kulisou, anebo nedílnou součástí, ba dokonce pozvednutím celého gastrozážitku? Dánští Norm Architects a japonští designéři Karimoku posunuli posezení v jihošvédské michelinské restauraci Äng na zcela novou úroveň.

Advertisement

Restaurace Äng je nejenom oceněna michelinskou hvězdou a dalšími poctami v oblasti udržitelné gastronomie, ale pyšní se také nevšední lokací a designem. Podnik s perlami skandinávské kuchyně v originálních úpravách se nalézá u jihošvédského města Ästad, přesněji poblíž tamějších vinic (ano, i ve Švédsku mají vinice) Ästad Vingård.

Částečně podzemní restaurace s velkolepým vstupem do nevšední skleněné budovy byla navržena dánskými architekty z Norm Architects a vybavena často s nimi spolupracujícími japonskými designéry Karimoku. A to tak, že stvořili pozoruhodnou souhru mezi architekturou, jídlem, vínem, interiéry a uměním, kde celý harmonický zážitek zdobí devatenáct chodů haute-cuisine.

Celkový kulinářský zážitek ale začíná již před vchodem – procházkou malebnou klikatou cestou podél travnatých luk, jež míří ke „skleníku“, jak se hlavní budově přezdívá.
„Skleník“ je součástí původního areálu rodiny Carlssonových, kam patří také vinice, hotel a spa areál.