Další článek

Tereza Balá radí, jak na dokonalou kávu v domácích podmínkách

S baristkou a lektorkou Školicího centra Doubleshot Terezou Balou o tom, s jakým kávovarem si zaručeně připravíte neprůstřelné espresso i doma. Zjistěte, co při přípravě hned na začátku nezanedbat, jaká káva je nejlepší a bez jakých věcí se určitě neobejdete. Plus výběr nejšpičkovějších kávovarů, které jsou momentálně na našem trhu dostupné.

Advertisement

V dnešní době je technologie kompaktnějších kávovarů tak vyspělá, že i v domácích podmínkách můžete oslnit skvělou kávou, při jejíž přípravě se vytasíte se všemi baristickými fígly. Skvělá mašina ale není všechno, co budete k oslňování potřebovat. Hned na začátku byste se měli zaměřit na tři základní body:

1. Kvalita vody

„Nepodceňujte kvalitu vody. Při přípravě kávy potřebujeme spíš měkkou vodu,“ vysvětluje Tereza Balá. „Pokud máte doma vodu tvrdou, bez filtru se neobejdete. V případě, že je kávovar připojen na vodu přímo, je nutností uhlíkový filtr – neupravená voda může kávovar nenávratně poškodit. U filtračních konvic zkuste náplně obohacené o magnezium, zvyšuje vnímání sladkosti v kávě.“

2. Dokonalé pražení

Zanedbat byste samozřejmě neměli ani výběr samotné kávy. „Na přípravu espressa by měla být káva speciálně upražena. Může se jednat o směs ušlechtilé arabiky s výrazně hořkými a na kofein bohatšími zrny robusty.“ Podle Terezy dnes není výjimkou ani směs složená čistě z arabiky, ve které převažují hlavně sladké tóny oříšků a čokolády, ale i jednodruhové kávy z jedné oblasti, nebo dokonce od jediného farmáře – u takových si přijdou na své milovníci ovocných tónů. „Velmi klíčová je také čerstvost zrn. Káva na přípravu espressa je v nejlepší kondici mezi sedmým dnem až čtvrtým týdnem od pražení. Proto na balení hledejte vždy datum pražení, nikoli datum spotřeby.“

3. Jaký mlýnek?

Další nutností je kvalitní mlýnek s mlecími kameny. Srdce kávových geeks tak nyní určitě radostně plesá, protože zjišťují, že kromě kávovaru si budou moct vybrat i mlýnek podle svého vkusu. „Na přípravu espressa se vůbec nehodí ruční mlýnky, neumožňují takzvané mikrometrické nastavení. O kvalitě mletí rozhoduje zejména rovnoměrná velikost mletých částic. Pokud si potrpíte na to nejlepší, doporučuji mlýnek Baratza Sette 270Wi,“ radí Tereza.

Domácí kávovary lze rozdělit na tři kategorie: s bojlerem a výměníkem tepla, s termoblokem a superautomat. Těm profesionálním se nejvíce blíží kávovary první zmíněné kategorie – Tereza upřesňuje, že důvodem je jejich lepší teplotní stabilita a silné čerpadlo, které vytvoří dostatečný tlak, navíc dokáží zároveň připravovat espresso a pěnit mléko.

Základy bychom měli. A jaký si vybrat kávovar?

Designová ikona La Marzocco Linea Mini

„Mašina vychází z designu svého staršího (a doslova ikonického) sourozence Linea Classic, kterého jste určitě zahlédli v mnoha kavárnách po celém světě,“ říká Tereza. „Kávovar Linea Mini vám dá při přípravě domácího espressa velkou svobodu, zároveň byste k němu neměli přijít přípravou kávy zcela nepolíbení – výhradní prodejce naštěstí nabízí k jeho koupi baristický kurz zdarma. Příjemnou vychytávkou je také mobilní aplikace, pomocí které můžete nastavit některé parametry, zapnout a vypnout stroj na dálku a prohlédnout si videa věnovaná správné přípravě kávy a údržbě kávovaru.“

Advertisement

Nuova Simonelli Musica Standard

„Kávovar Musica Standard v malém nerezovém těle ukrývá opravdu hodně muziky, což napovídá už samotný název,“ vysvětluje Tereza. „Díky viditelnému manometru si hravě ohlídáte správný tlak pro přípravu espressa, pomocí ovládacího panelu pak nastavíte požadované dávkování kávy – pokud si tak vyladíte oblíbený poměr, můžete přípravu espressa snadno opakovat.“

Sage The Oracle

Kávovar, který je na půli cesty mezi ultimátní baristologií; nejde o plnoautomat, který by vás naprosto zbavil kontaktu s výsledným nápojem – naopak, na jeho přípravě se můžete podílet tak, jak vám to zrovna čas umožní. Automaticky dokáže tampovat, mlít i dávkovat kávu, takže za vás udělá tu nejtěžší práci. Je ideálním kompromisem pro někoho, kdo nemá čas na to být kávovým „hračičkou“, ale zároveň si potrpí na kvalitu. The Oracle se postará o správnou teplotu i množství vody, obojí si ale můžete korigovat sami.

Keese van der Westen Speedster

„Legenda mezi kávovary,“ říká Tereza Balá. „Za zdroj inspirace byl Porsche Speedster a při pohledu na tenhle kávovar opravdu čekáte, kdy začne túrovat motor a odjede se prohánět po průsmyku Col Agnel.“ Není oslnivý jen vizuálně, ale především po technické stránce – využívá totiž jak technologii PID, tak „multi-boiler“, což znamená, že ukrývá několik oddělených bojlerů, díky čemuž předchází výkyvům teplot. „Máte tak velmi přesnou kontrolu nad teplotou vody – už půl stupně Celsia dělá v chuti rozdíl,“ doplňuje Tereza. „Ke spuštění extrakce navíc neslouží obyčejné tlačítko, ale řadicí páka, která umožňuje průtok vody po stupních pod různým tlakem. Na ovládání páry tu není lecjaký ventil, ale šlapací pedál. Oproti ostatním jmenovaným kávovarům z linkové výroby se jedná o stroj vyráběný na míru s velkým množstvím individuálních úprav, které se týkají jak vnější, tak vnitřní výbavy,“ dodává na závěr.

V (ne)poslední řadě

Jestliže uvažujete nad koupí některého z výše uvedených kávovarů, s domácí přípravou kávy to nejspíš myslíte opravdu vážně. Na závěr je tedy potřeba dodat, že k dosažení naprostého kávového zenu by vám doma neměla chybět ani digitální váha, kvalitní tamper pro rovnoměrné upěchování kávy v portafilteru a jestliže chcete mít v malíčku také latte art, pořiďte si nerezovou konvičku na pěnění mléka. Tereza Balá navíc chystá kurz přípravy kávy na pákových kávovarech v on-line podobě, tedy tak, abyste se mohli v přípravě kávy zdokonalit i v době, kdy nám život komplikuje lockdown.