Další článek
1 / 28

O skleněné chaloupce / Za oponou původní chalupy v Jizerkách vyrostla unikátní přístavba

Liberecké studio Mjölk přistoupilo k rekonstrukci chalupy z devatenáctého století v Jizerských horách jako k preparaci. „Ve staré stavbě jsme hledali různé kvality, materiály a místa, vše jsme zpřístupnili a zviditelnili. Za chalupou, kde stával přístavek, jsme přidali prosklenou hmotu, která rozšiřuje obytný prostor spodního patra. Kontrast a zároveň harmonie mezi klasickou světnicí a novým přístavkem je to, oč v naší architektonické hře šlo,“ říkají architekti, jejichž stavba obdivně prolétla i prestižními zahraničními magazíny.

Advertisement

Studio Mjölk je v české architektuře již pojmem. Liberecký ateliér založili dva architekti Janové – Jan Vondrák a Jan Mach – a pro jejich tvorbu je příznačné, že neustále hledají nové přístupy k navrhování staveb a využívají moderní procesy výroby i materiály. To se odráží i v této unikátní přestavbě 130 let staré chalupy v Kořenově v Jizerských horách.

Z čela je to nenápadná chalupa, jedna z posledních před Jizerkou. Druhá strana stavení však ukazuje, že se tu událo něco nezvyklého. Za oponou původní chalupy vyrostla blýskavá skleněná přístavba a dům se nadechuje k dalšímu dějství.
„Dům jsme opravili s myšlenkami na budoucnost, ale zároveň jsme se nechtěli vzdát všech těch krásných, divokých a nepohodlných vlastností, které mu zůstaly z minulosti. Zachovali jsme, co jen šlo. To zbylé jsme doplnili novou kvalitou, která se s minulostí nesnaží soutěžit,“ vysvětluje architekt Jan Vondrák ze studia Mjölk.

Středem dispozice domu se stala pec a kamna ve světnici. Lehká transparentní konstrukce vyplněná skleněnými tabulemi vymezuje velkorysý obývák spojující moderní kuchyň a spoustu volného prostoru. Lesklý strop obložený mosazí odráží každou změnu venkovní atmosféry.


Ze vstupní chodby vedou do patra subtilní ocelové schody podél kulatého světlíku, který celý prostor prozařuje. Skleněné prvky nahrazující ztrouchnivělé dřevo propojují vnitřní prostor do překvapivého celku a poskytují nečekané průhledy domem.

Advertisement

Horní patro je zaslíbené spánku, tvoří jej čtyři ložnice, z toho dětská ložnice je zároveň i hernou, kam se mohou za nepříznivého počasí přesunout všechny dětské aktivity. Pro další dvě ložnice byly předobrazem klasické pokoje horských chalup.

„Interiér jsme vybavili decentně. Uzavírá celkovou filozofii našeho přístupu k rekonstrukci. Nechtěli jsme do domu násilně umisťovat kousky světového designu. Většinu nového vybavení tvoří autorský nábytek a doplňky, které jsme sami navrhli. Odráží se v nich kvalita ruční práce řemeslníků z Jizerských hor, kteří tu stále žijí a pracují. Nové kusy jsme doplnili s láskou vybraným starým nábytkem samotnými klienty,“ říká Jan Vondrák.

Kousek od chalupy vznikla téměř neviditelná sauna. „Trpělivě čeká, aby ulevila tělům unaveným z celodenního běžkování. Nenápadná betonová kráska zapuštěná do terénu kouká na louku za domem. Skákat do sněhu je povoleno!“ usmívá se architekt.

Více o studiu zdezde