Další článek
1 / 11

Na návštěvě / Dům s lávkou, jenž pojmu ‘chata na Slapech’ dává nové významy

Elegantní minidům v bývalé chatové osadě u Slapské přehrady je dílem renomovaných architektů Stempel & Tesař, studia s bohatým portfoliem rodinných domů, které tvoří uctívaní pedagogové z Fakulty architektury ČVUT Ján Stempel a Jan Tesař. Jako byste se nikdy nevrátili z prázdnin, říkají o malé dřevostavbě v rekreační oblasti tvůrci.

Chatové oblasti u populární Slapské přehrady se postupně přeměňují v rezidenční osady. Ostatně, výletní Slapy jsou od Prahy v pohodlné dojezdové vzdálenosti. Alespoň mimo dopravní špičku, jak by tedy nejspíš dodali místní.

To je i případ dřevěného minidomu, jenž pod dohledem architektonického studia Stempel & Tesař vznikl na půdorysu původní slapské chaty. „Ačkoli jsme zachovali velikost a rozměry domu jsou minimální, poskytuje stavba komfortní bydlení obklopené přírodou. Jako byste se nikdy nevrátili z prázdnin,“ usmívá se architekt Jan Tesař.

Stavba se ale neobešla bez komplikací. Kromě zdlouhavého hledání stavební firmy nebylo ani povolení zrovna nejjednodušší. Nicméně znalosti místních podmínek majitele jako starousedlíka pomohly k jednání se zastupiteli a správci sítí. Pokaždé se našlo technické řešení. „Cestou k úspěchu také bylo, že jsme se rozměrově drželi velikosti původní chaty,“ vysvětluje architekt. A vyzdvihuje, že se stavbu podařilo dokončit v normální době. „Od prvního setkání do stěhování uplynuly tři roky. To je v Čechách při nelehkém projednávání a žádosti o výjimku ze stavební uzávěry veliký úspěch.“

Dispozici stavby předurčil jižní svah s terénním zlomem. Vstup se nachází v ložnicovém patře a s pozemkem jej prakticky, ale i elegantně propojuje lávka.

Původním záměrem bylo dům vyzdít z tvarovek ztraceného bednění. Ty neomítat a kombinovat s dřevěnou podlahou a stropem. „Nepodařilo se bohužel na tak malou stavbu ve špatně dostupných podmínkách nasmlouvat generálního dodavatele,“ upozorňuje Tesař na další komplikaci. Nakonec se objevila možnost objednat dřevostavbu.

„Bylo rozhodnuto. Celý návrh se přepracoval na systém dřevěných panelů a uzpůsobila se k tomu i kombinace materiálů.“ Výběr vhodného obkladového materiálu v podobě cetris desek v kombinaci s dřevěnými okny nakonec navedl i k výběru barvy signikantní lávky, jež objektu dodává nejenom na praktičnosti, ale i správnou dávku glamouru. „Ta má barvu slunce,“ uzavírá architekt.