Další článek
1 / 23

Letenský facelift / Umělecký mezonet v pražské hip čtvrti prošel skvělou rekonstrukcí

Studio esté aarchitekti vedené Terezou Tejkalovou a Michalem Škrnou se postaralo o vydařenou rekonstrukci mezonetového bytu svých přátel na pražské Letné. Prvotní zadání menších dispozičních úprav pro jednodušší fungování pětičlenné rodiny nakonec vyvrcholilo v celkový facelift bytu. Ani komunikace přes FaceTime s majiteli cestujícími půl roku po západním pobřeží USA nebyla překážkou.

Advertisement

„Úplně na začátku jsme pracovali na projektu rozšíření mezonetu o nástavbu v místě stávající střešní terasy. Z té bohužel na poslední chvíli sešlo, takže těsně před startem realizace se nám změnilo zadání,“ vysvětluje Tereza Tejkalová z Esté Architekti.

„S investory se známe už dlouho, měli jsme za sebou několik společných projektů, takže jsme dostali plnou důvěru a klíče. Volnost a důvěra je pro práci skvělá, ale velmi zavazující – a o to víc, když pracujete pro přátele,“ říká architektka.

„Během realizace se rozsah postupně vracel k celkové rekonstrukci, komunikace na dálku kvůli časovému posunu byla složitější, ale když ladíte věci po videocallech s rozesmátým investorem na Havaji, zlepší to náladu v celém týmu,“ směje se.

První rekonstrukce bytu se udála při zakoupení části vysoké půdy činžáku, a to na principu otevřené dispozice spodní části mezonetu. Patra spojilo přímé ocelové schodiště s částečně skleněným zábradlím. Horní dvě ložnice propojila střešní vestavba krčku, ze kterého je možný výstup na terasu orientovanou k západu do vnitrobloku.


Majitelé bytu jsou výrazné osobnosti. „Podstatné bylo zachovat neutrální prostor pro obrazy a umožnit jejich doplnění. Práce na jejich rozmístění s kurátorem Pavlem Kubesou byla pro nás nová a skvělá zkušenost,“ líčí architektka.

Temperament majitelů odráží nejen barevné artefakty a instalace, které postupně zaplnily jejich životní prostor, ale i zvolený koncept úprav a posunů interiéru.
„Do pestrosti a poměrné zabydlenosti jsme vstoupili s novými materiály i dalšími barvami skrytými v truhlářských prvcích šatních skříní a vestavěných šaten, barevnost interiéru se tak neustále proměňuje s jeho každodenním užíváním,“ vysvětluje architekt Michal Škrna.

Architekti zachovaly původní betonové stěrky na stěnách a dubové parkety podlah, které prošly renovací s přetónováním do svého přirozeného přírodního odstínu. „Upgradem prošla i kuchyňská linka, není nutné zbavovat se věcí, které fungují. Nová geometrie zábradlí schodiště naopak po úvahách obhájila nové sklo,“ dodává Michal.
Právě se zábradlím se pojí i jedna s komplikací, jimž se nevyhne patrně žádná rekonstrukce. „Když jsme potřetí s dodavatelem měnili špatně dodané skleněné zábradlí na schodišti, nevěděli jsme jestli se smát, nebo brečet,“ doplňuje k tomu Tereza.

Advertisement

Zasklena byla i původní oddělená lodžie do dvora, vznikla tím prosvětlená nika rozšiřující chodbu o polstrované sezení a současně další výstavní plocha.
Obsahuje byt i další zlepšení? „Máme obecně rádi, když věci fungují jednoduše a přirozeně. Google Nest a dálkové ovladání jsou dnes už standardem. Na celkovou úpravu elektroinstalace sice prostor nebyl, ale takový centrální vypínač osvětlení u vstupu oceňují určitě nejen děti. 

Magnetický lakovaný povrch vestavných spotřebičů v kuchyni zase umožňuje mít na očích vzpomínky z cest a zároveň nechat neutrální hladkou plochu truhlařiny. Detail, který určitě potěší,“ uzavírá architektka.

O studiu esté architekti více zde