• Styl
  • Krása
  • Legenda haute parfumérie Thibaud Crivelli / Jak nacítit parfémy
Další článek
1 / 5

Legenda haute parfumérie Thibaud Crivelli / Jak nacítit parfémy

Zakladatel haute parfumérie Maison Crivelli strávil deset let v jihovýchodní Asii, aby tam během studia ekonomie a cestovatelských dobrodružství nasával vůně velkoměst i pusté přírody a začal tvořit nekonvenční parfémy. Viola Černodrinská zjišťovala, jak vznikají vůně podle jednoho z nejoriginálnějích parfumérů současnosti.

Advertisement

Když se zeptáte kohokoli, jakou vůni si vybavuje z dětství, jmenuje jednu, nanejvýš dvě. Thibaud Crivelli začne vyjmenovávat s lehkostí Francouze a naprostou precizností, jakou disponuje snad jen parfumér. Své zkušenosti a zážitky transformuje do neobvyklých vůní, které vás donesou třeba na okraj vulkánu, do pouště, kde rostou kosatce nebo na zahradu, kde to voní koncem léta.

“Krása parfémů je v tom, jak odlišně rezonují v každém z nás.”

Proč jste se stal parfumérem?
Můj otec je lékárník a pracuje v kosmetickém průmyslu, takže už jako malý jsem měl k mnoha věcem blíž. U parfémů je to můj osobní zájem, který se postupně zvětšoval. Ve dvaadvaceti jsem odjel do Asie, kde jsem nakonec zůstal deset let a procestoval ji skrz naskrz. Trávil jsem spoustu času na plantážích, objevoval patchouli, vetiver, tržiště plná koření, kávy a kakaa.

Tam jste navštěvoval parfumářskou školu?
Ne, ekonomii a k tomu cizí jazyky. Vždycky studuju dva nebo tři naráz. (Thibauld mluví plynně anglicky, španělsky, italsky a čínsky, domluví se indonésky, thajsky, persky a rusky, pozn red.) To mi pomáhá i při tvorbě nových vůní. Zatímco parfuméři mají technickou znalost parfémů, já na to jdu přes smysly. Žiju. Cítím.

Čím vonělo vaše dětství?
Na jaře to bylo vistáriemi, kosatci, pivoňkami a čerstvě posekanou trávou. Na podzim si vybavuji vůni čerstvě nařezaného dubu a cedru a taky les a deštěm nasáklé jehličí a listí.

Vše si vybavujete opravdu detailně…
Už jako dítě jsem chtěl všechno zkusit a ke všemu přivonět. V létě jsem pobýval na Francouzské riviéře, kde to vonělo rozmarýnem, levandulí a tymiánem, které jsem vždycky promnul mezi prsty, abych mohl nasát tu vůni. K tomu fíky, pinie, chechtání racků a buganvilie. Ty nevoní, ale vytvářejí dokonalý obraz léta. Vůně nevnímám izolovaně, spíš jako součást širšího celku.

Jak byste popsal vaše parfémy?
Doufám, že vás překvapí a nabídnou něco jiného než současný mainstreamový trh. Zakládám si na netradičním spojení ingrediencí a překvapení, které z toho plyne. Každý z osmi parfémů Maison Crivelli je naprosto odlišný.

Jak probíhá proces tvorby nové vůně?
Začínám s jednou ingrediencí, třeba s růží. Z těch všech různých růží vyberu jen ty, které jsem někdy cítil naživo v přírodě a vážou se na ně konkrétní vzpomínky.

Nepoužíváte nic, co jste předtím nezažil?
Třeba vůni santalového dřeva znám, ale zatím jsem neměl možnost ji nacítit v přírodě, nemám na ni žádnou vzpomínku, proto ji do svých parfémů nepoužívám. Když zvolím správnou hlavní ingredienci, nabrífuji parfuméry. Pošlu jim moodboardy plné fotek, videí, zvuků a mých vzpomínek. Třeba při tvorbě vůně Citrus Batikanga jsem se inspiroval vzpomínkou na rušný asijský trh a citrusový koktejl s čili. Vznikla opravdu dynamická vůně.

Používáte velmi neobvyklé názvy jako Iris Malikhan, Bois Datchai, Citrus Batikanga…
Názvy jsou často spojením dvou různých jazyků, lingvistickou hříčkou. Cizí jazyky jsou moje vášeň.

Necháváte svým parfumérům volnou ruku a právo na final touch?
Parfém je něco velmi intimního a emocionálního, takže ke každému projektu vybírám parfuméra podle jeho osobitého stylu a rukopisu. Parfuméři obvykle připraví dvě až tři verze parfému, které se mohou vzájemně velmi lišit. Tu, která se mi líbí a rezonuje se mnou pak společně ladíme, nosíme ji, hodnotíme.. Ke všem přistupuji co nejvíc upřímně a transparentně a když to není ono, musíme začít od nuly.

Jak dlouho trvá proces výroby parfému?
Víc než rok. Momentálně pracuji na šesti různých vůních zároveň, což je dost obtížné. Je to jako kdybyste psala šest knih, s šesti různými příběhy a každému z nich musíte dát plnou pozornost.

Jak odpočíváte?
Miluju masáže, tanec, procházky v přírodě, i když tam si úplně neodpočinu, protože neustále nasávám a přemýšlím, co z toho vytvořím. Miluju potápění a moře. A taky strašně rád jen tak koukám na východ slunce.

Máte tak vytříbený čich, že některé vůně prostě nesnesete?
Ne. Znám lidi, kteří to tak mají, ale já se snažím být otevřený všem vůním světa. Snažím se nehodnotit, jedině tak totiž můžu najít neotřelé kombinace. Hodně cestuji, jsem dobrodruh, takže v Asii jsem například prožil spoustu času v chudých venkovských oblastech, kde jsem se dopravoval tamní dopravou – a ano, nejsou to vždycky příjemné pachy, které tam člověk cítí. Kamkoli jedu, snažím se být sám sebou a přijímat věci takové jaké jsou.

Jaká je vaše nejoblíbenější ingredience?
To je strašně těžká otázka. Nedokážu vybrat jen jednu. Miluju bergamot, šeřík, vistárii, růžový pepř a cedrové dřevo.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Koncem října bude Maison Crivelli v šestnácti zemích včetně Austrálie a Nového Zélandu, to se nám povedlo za pouhý rok. Chci také přidat nové produkty jako parfémové extrakty a tělové oleje. Ale musím vše ještě promyslet.
Parfémy Maison Crivelli jsou k dostání v Ingredients, Maiselova 21, P-1