Další článek

Páteční pětka / Šperkařka Hana Polívková ve víkendovém dotazníku

Patří k autorům, kteří dokážou do kovu vtisknout emoce i vzpomínky. Její tvorba vychází z přírody, z koloběhu života a z jemných detailů, které si člověk nese s sebou. Výsledkem jsou šperky, které nepůsobí jen jako ozdoba, ale spíš jako osobní talisman či drobné objetí připomínající křehkost a pomíjivost okamžiku. Šperkařka Hana Polívková v našem pravidelném Q&A odpovídá, co jí přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Styl Hany Polívkové se pohybuje na hranici minimalismu a romantické poetiky. Každý prsten, náhrdelník či náušnice působí čistě a elegantně, zároveň však v sobě nesou jemné detaily, které otevírají prostor pro fantazii. Umí spojit jemnost, příběh i hlubší symboliku. Inspiraci čerpá z přírody, krajiny a koloběhu života. Často pracuje s motivy uzlíků, copánků či spletených linek, které připomínají vztahy, pouta i křehkost pomíjivých okamžiků. Její šperky nepůsobí jen jako dekorace, ale jako osobní talismany, malé intimní objekty, které si člověk s sebou nese v každodenním životě. Sama o své tvorbě říká, že chce vytvářet šperky, které k lidem opravdu patří. Její práce je důkazem, že i drobný detail může mít sílu umění, a že šperk může být víc než ozdoba.

1.

Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Květina od mého zákazníka, se kterým jsem půl roku online vyvíjela zásnubní prsten, a právě na této schůzce jsem mu jej měla předat. Bylo to krásné zakončení naší spolupráce. A pokud bych měla jmenovat přímo produkt, nedávno jsem si pořídila krásný huňatý vlněný kardigan od MIK Jany Mikešové. Teď je na něj sice vedro, ale těším se, až přijde zima a já se do něj budu moct zachumlat.

2.

Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Nevím, jestli je to úplně nejzajímavější, ale miluju alpské makarony. Když jsem je poprvé viděla, říkala jsem si: „Co je tohle za jídlo?“ Připadalo mi to jako příloha s přílohou. Dnes je to ale jedno z mých nejoblíbenějších jídel a klidně bych ho mohla vařit i jíst každý týden. Je to tradiční švýcarské farmářské jídlo, které je zároveň trochu sladké i slané. Přitom ho tvoří jen pár jednoduchých surovin – těstoviny, brambory, cibule, parmazán, máslo, jablečné pyré a špetka muškátového oříšku se skořicí. Opravdu doporučuji vyzkoušet!

3.

Co vám přináší klid v duši?

Spánek, který jsem v poslední době zanedbávala a moje tělo mi jasně ukázalo, jak moc je důležitý. Velkou radost mi přináší i dokončená práce, když je šperk hotový a připravený k předání. A hlavně moje rodina. Dodává mi sílu a klid každou drobností, úsměvem, pohlazením, milou průpovídkou nebo jen pohledem.

4.

Jakou činnost jste si nedávno osvojila a baví vás?

Asi před měsícem se mi rozbilo auto, a tak teď musím dojíždět z Jílového do Prahy autobusem. Jezdím sice jen dvakrát týdně a cesta je delší než autem, ale po pár jízdách jsem si uvědomila, že si takto mnohem víc odpočinu a mám více energie i na další věci. Během cesty si můžu číst, v klidu přemýšlet nebo odpovídat na e-maily. Zkrátka mám víc času pro sebe a nemusím věnovat energii řízení, které mě většinou dost vyčerpává.

5.

Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Jelikož mám čtyřletou dceru, jedou u nás doma hlavně pohádky. V poslední době mě ale nadchnul animovaný film Rozzum v divočině. Vypráví o robotce, která se shodou okolností začne starat o husí mládě a je z toho lehce vyvedená z míry, asi jako každá první máma. Je to oddechovka, která chytne za srdce a navíc je nádherně vizuální.

Hanu můžete sledovat zde