Další článek

Páteční pětka / Kreativní manažer Miroslav Šole ve víkendovém dotazníku

Gastronomii zasvětil celý svůj profesní život. Dvacet let pracoval na vysokých manažerských postech u největší cateringové firmy světa Compass Group a byl členem představenstva pro Evropu a Japonska se sídlem v Londýně. Přímo tak řídil více než 700 restaurací v šesti zemích. Pracoval a pravidelně se setkával nejlepšími šéfkuchaři a inovátory oboru jako Paul Bocuse, Albert Roux či Gordon Ramsay. V Japonsku se věnoval tzv. high-end fine dining, tedy požitkové gastronomii, která se v Česku teprve rodí. Miroslav Šole v našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Jako spolumajitel a kreativní manažer restaurantu Levitate rozvíjí tvůrčí gastronomii s uměleckou chutí. Rád by díky svým zkušenostem přispěl ke zvýšení prestiže českého restauračního byznysu. Jeho cílem je z Levitate vybudovat základnu pro rozvoj a podporu výjimečné gastronomie s celoevropskou odezvou, školícím a výchovným střediskem pro všechny, kteří milují kreativní gastronomii. Věnuje se také mentoringu a leadershipu. Současně je spolumajitelem technologické firmy, která za pomoci umělé inteligence vyvíjí software pro simulované závody aut tzv. SimRaceCar.

1

Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Objevil jsem speciální nádobu na nakládání hermelínu. Tak jsem si naložil syrečky do olivového oleje a teď čekám, jestli to bude to pravé. Hermelín jsem nenaložil, neboť ten znám z hospod a moc mi chutná. Příště zkusím pivní sýr Žumberu a přidám tam zrnka granátového jablíčka a Prazdroj.

2

Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Mnoho let se zdokonaluji v přípravě vývarů. Ty nejlepší jsou hovězí, z bažanta a z domácí slepice či mladého kohoutka. Potřebuji k tomu tak patnáct druhů surovin a sedm hodin. Tyto vývary jsou pak základem neopakovatelných chutí. S láskou tak připravuji perkelt, paprikáš či tokáň. Vývar z mořských plodů, který dělám na chalupě venku, protože doma by to dost páchlo, mi slouží jako základ na pravou španělskou paellu. Českého španělského ptáčka tam rozhodně neznají.

3

Co vám přináší klid v duši?

Rochnění v bazénu či v teplém moři. Miluji saunový svět, kde citím, jak odhazuji různé nežádoucí nánosy v organizmu a mládnu na těle i duši.

4

Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Přednáším nově na vysoké škole a cítím, že mě to posiluje a mám to rád. Věnuji se managementu formou Leadershipu a vyprávím o budování světových firem, které uspěly, zkrachovaly i se znovuzrodily. Vycházím z vlastních zkušeností a zejména z mého dlouholetého působení v britské firmě, kde jsem se učil managementu zejména v New Yorku, Tokiu či Londýně. Mám radost, že mě studenti se zájmem poslouchají. Tato činnost navazuje na moji aktivní úlohu mentora ve startupovém inkubátoru Czech Crunch.

5

Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Určitě Mindhunter: Lovci myšlenek na Netflixu. Je to psychologický exkurz do duší nejtěžších zločinců. Není to nic drastického, ale já si uvědomil, že postupy vyšetřovacího řízení, které jsou dnes běžné, byly ještě před několika lety odmítány či v plenkách. Vnímám to tak, že je potřeba stále něco nového zkoušet a nebrat ohledy na názory, že to nemá cenu. Jednou to přijde…

Miroslava můžete sledovat zde