Další článek
1 / 8

Ze Špindlu na zahřátí / Jak na zimní drink Papa´s Uminom podle mixologa Jakuba Vitvara

Kam jinam se vydat pro radu na zahřívací bombu do zimních měsíců než do Špindlerova Mlýna? Hennessy bar tamějšího hotelu Savoy má v péči mixolog Jakub Vitvar, který pro Selected vybral svůj signature drink Papa´s Uminom.

Advertisement

Jakuba do hotelu Savoy ve Špindlerově Mlýně patřícího do skupiny Asten Hotels zavedla náhoda. Po profesních anabázích mj. v Kampa Group či v hotelovém řetězci Courtyard by Marriott se rozhodl odpočinout si od života ve velkoměstě. Horské prostředí a život ve Špindlu mu učaroval.

Říká, že práce v prémiové restauraci Savoya s honosným Hennessy barem, jíž navštěvuje řada známých a významných osobností, je pro něj nejen ctí, ale i velkou výzvou. A když se k tomu připočte fakt, že v zimních měsících může před každou směnou vyrazit na svah a pořádně projet lyže exkluzivní švýcarské značky Zai (jeden z benefitů zaměstnanců hotelu Savoy), není co řešit. A co si Lukáš objednává u baru, když nepracuje? „Záleží na náladě a s kým a kam vyrazím, ale Pilsner Urquell nebo Jack Daniel’s s colou mě nikdy nezradí,“ směje se.

Papa´s Uminom

0.04 Don Papa rum
0.02 Amaretto
0.01 Simple Sirup
¼ pomeranče
2–3 kapky Angustura Bitters
1 celá skořice

„Do dvou whisky sklenic nasypeme ledové kostky, aby se nám krásně vychillovaly. Mezi tím omyjeme pomeranč, seřízneme „prdelky“. Škrabkou seškrábneme z pomeranče plátek kůry (asi 4–5cm dlouhý), můžeme k tomu použít i nůž. Pomeranč rozčtvrtíme. Na ¼ pomeranče oddělíme dužinu od kůry. Z jedné whisky sklenice vysypeme led, vložíme do ní dužinu z pomeranče, přidáme 0.04 rumu, 0.02 Amaretta, 0.01 simple sirupu (cukrový rozvar) a zakápneme 2–3 kapkami angustury. Muddlerem rozmačkáme, přidáme čerstvý led a mícháme zhruba minutu. Z druhé sklenice vysypeme led a pomocí sítka a straineru do ní z první sklenice přelijeme tekutinu. Přidáme čerstvý led, tyčinku skořice. Na závěr z plátku pomerančové kůry, pomocí stlačení ohybu kůry do sklenice stříkneme olej z kůry a vložíme jako garnish.“