Další článek

Velká dáma slaví / Vinař Emmanuele Gouvernet představil prémiový ročník Veuve Clicquot

V loňském roce oslavila legendární značka šampaňského Veuve Clicquot 250 let své existence. Vinařský dům je spojen s osobností Barbe Nicole Cliquot přezdívanou jako „velká dáma šampaňského“ neboli la grande dame de la champagne, která po smrti svého manžela převzala rodinný byznys a roku 1810 vyrobila první ročníkové šampaňské. Právě na její počest vytvořili v Maison Veuve Clicquot stejnojmenné prestižní cuvée La Grande Dame, které je dnes symbolem a výkladní skříní vinařství Veuve Clicquot a jeho savoir faire.

Advertisement

„Na toto výročí jsme velmi hrdí. Šampaňské je dědictví, které s sebou nese velkou odpovědnost. Oslava dvou set padesátého výročí byla ideální příležitostí jak informovat o našich hodnotách, tradici a budoucích inovacích po celém světě,“ vysvětluje Vinař Emmanuele Gouvernet, který v pražském hotelu Andaz nedávno představil nový ročník 2015 La Grande Dame.

„Ročník 2015 byl velmi slunečný, málo srážek, hrozny byly zdravé, obecně dobré podmínky. Pro mě jako vinaře je štěstí pracovat s tak kvalitní surovinou,“ pokračuje vinař. „Stále pokračujeme v kupážování La Grande Dame pouze s našimi historickými cru (cru je termín pro klasifikaci vinic ve Francii) v La Montagne de Reims a La cote des Blancs. Chceme zachovat celkový dojem, svěžest a vertikalitu.“

Směs se skládá z devadesáti procent z pinot noir a deseti procent chardonnay. Pinot noir přináší strukturu, komplexnost a chardonnay nádech slanosti a minerality. „Víno následně pět let zraje a zachová si tak výraz ročníku a přirozenou zemitost. La Grande Dame 2015 je velmi dobře vyvážené tóny, jako je jasmín, lípa, citronová kůra a klementinka. Následně La Grande Dame 2015 odhalí kořenité tóny zázvoru a bílého pepře a zakončí se jemnou slaností. Skvěle se hodí k zahradní gastronomii a mořským plodům.“

Ke spolupráci oslovili renomovanou umělkyni Paolu Paronetto, která vytvořila dárkové krabičky ze své osobní palety barev. Umělkyně se při tvorbě svých uměleckých děl inspiruje přírodou. Kombinuje stylistické inovace a tradice starého umění s keramikou. Dovedla k dokonalosti inovativní techniku, kterou nazývá paper clay (papírová hlína) kombinující hlínu, celulózové vlákno a vodu.

„Její výtvory, které evokují texturu vlnité lepenky, jsou dokonalými trompe l’œils. Každý kus je ručně vyroben a vypálen autorkou a podepsán, což mu dodává jedinečný charakter,“ říká Emmanuele Gouvernet. Její díla lze nalézt v předních italských i mezinárodních nábytkových showroomech, ale i v muzeích a galeriích umění a designu po celém světě jako Triennale Milano, ADI Design Museum – Compasso d’Oro v Miláně, či Ille Arts v New Yorku.

Jak ovlivnil covid trh se šampaňským? „Opětovné spojení se světem po dvou letech pandemie bylo plné emocí. Pandemie zpomalila export a na dva roky zcela ovlivnila náš obrat, stejně jako v řadě jiných odvětvích. O to víc se ale lidé chtěli v roce 2022 bavit a užívat si ho. Prodej šampaňského těžil z oživení globálních aktivit a dnes se odvětví opět daří velmi dobře.“

Platí, že zákazníci dnes kupují spíše sladší šampaňské? „Nákupní zvyklosti a chuťové preference se liší země od země. Ve Francii obecně dáváme přednost šampaňskému suššímu. Hladinu cukru přizpůsobujeme podle směsi a její enologické charakteristiky. Hledáme nejlepší rovnováhu a nejlepší výsledný výraz našich vín. Někdy přidáváme více cukru, někdy méně. Záleží na vinném základu, roku a klimatu. Neexistuje něco jako univerzální recept. Každý rok přizpůsobujeme naše dávkování. Šampaňského máme širokou nabídku. Všiml jsem si, že Češi mají raději sladší demi sec šampaňské, které je ideální k ovocným dezertům. Pokud ale máte rádi hodně sladké víno, vyzkoušejte šampaňské Rich, které je ideální pro mixologii.“

Emmanuele Gouvernet chtěl vždy pracovat ve světě gastronomie. „Táta byl řezník a kuchař. Přivedl mě ke světě chutí a jejích kombinací. Jako malý jsem chtěl vymýšlet nové chutě a kombinace. Ale díky děděčkovi, který byl vinař, vinař.“ Už jako malý chlapec mu pomáhal na vinici. „Zatímco všechny děti se děsily září, protože začínala škola, já se nemohl dočkat.“

Září znamenalo sklizeň na vinici. „Fascinovalo mě jak si táta i děda uměli vychutnat to spojení kuchyně a vína. Víno je jako jídlo. Jídlo bez vína není nic. Nerozlišuji mezi nimi. Fascinuje mě ta propojenost. A na tom chci do budoucna pracovat. Práci s vášní, poznávat nové lidi, objevovat novou kulturu, sdílet dobré chvíle, jíst dobré jídlo a dobré víno, vytvářet emoce. Zní to jednodduše, ale vášeň je v životě velmi důležitá a já chci svou vášeň předávat dál.“

Emmanuele Gouvernet je relativně mladý. Má stále respekt ze starších vinařů? „Je mi osmadvacet let. V oboru vinařství pracuji už deset let. Dělal jsem víno v různých zemích, v různých vinařství a poznal jsem spoustu lidí z globálního trhu. Dovolím si říct, že na svůj věk mám hodně zkušeností. Před Veuve Clicquot jsem založil dvě společnosti ve vinařském průmyslu. Nikdy jsem neměl problém se staršími vinaři. Když s nimi mluvím, rychle pochopí, že se v práci vyznám, že vím, co dělám. Učím se s nimi a oni se učí se mnou. Takové vztahy se mi líbí. Funguje to jen díky tomu, že máme v sobě pokoru a respekt vůči sobě. To ale platí v každém řemeslu.“

A kdy poprvé ochutnal šampaňské? „Pocházím z jižní Francie, což není oblast, která by produkovala šampaňské. Své první šampaňské jsem ochutnal, když mi bylo myslím patnáct nebo šestnáct let. A vůbec mi nechutnalo,“ směje se.

„Následně jsem objevil spoustu dalších různých šampaňských jako je Vintage, Old vintage, Blanc de blanc, Blanc de noir, rosé, výběr z hroznů… a zamiloval jsem se do tohoto produktu.“

“Šampaňské můžeme pít jako aperitiv i k nedělnímu obědu. Podle se mě dát pít šampaňské u nejrůznějších příležitostech. Nejdůležitější je pít ho s dobrými lidmi a společně vytvářet vzpomínky a emoce...”

Hodí se šampaňské spíše na divoké večírky, nebo na elegantní akce? „Šampaňské je takový slavnostní základ, protože je to výjimečný produkt pro zvláštní příležitosti. Navíc cena šampaňského je vyšší než cena jiných šumivých vín, či jiného alkoholu. Šampaňské můžeme pít jako aperitiv i k nedělnímu obědu. Podle se mě dát pít šampaňské u nejrůznějších příležitostech. Nejdůležitější je pít ho s dobrými lidmi a společně vytvářet vzpomínky a emoce. Šampaňské přináší mládí a energii!“

Emmanuele Gouvernet je odborníkem na šampaňské, umí ale docenit i jiné šumivé víno, například italské prosecco? „Mám rád všechny druhy perlivého vína. Spíše záleží na momentální situaci a příležitosti. Co se vína týče, jsem velmi zvědavý a rád objevuji nové odrůdy, nové vinaře a nové techniky výroby. Jsem otevřený, a to je pro vinaře a milovníka vína velmi důležité.“