Hotelové restaurace jsou jako tajné komnaty v dobře známé budově. Míjíme je bez povšimnutí, prý příliš formální, příliš drahé, jen pro turisty nebo obchodníky v oblecích. A přitom právě ony dokážou překvapit. Nabídnout talíř, který má příběh, stůl s výhledem a večer, na který si vzpomenete ještě dlouho po posledním soustu. Místa, kde se nespěchá. Kde čas na chvíli ztrácí váhu.
Už v 19. století byly hotelové restaurace společenskými centry. V Grand Hotelu Šroubek jednali politici, v Savoyi psali novináři své komentáře rovnou na ubrousky a v Alcronu si údajně Jaroslav Seifert odkládal inspiraci mezi předkrmem a dezertem. Byla to místa, kde se střetávaly světy. A dnes? Dnes je to pořád totéž, jen místo státníků přicházejí milovníci jídla a místo psacích strojů tiše cinkají sklenky.
Tohle není seznam pro foodies. Tohle je pozvánka. Malá mapa k pokladům ukrytým za těžkými závěsy a recepcí, která možná působí formálně, ale za níž se skrývá pohostinnost s noblesou. Objevte osm pražských hotelových restaurací, které nejsou jen kuchyní. Jsou zážitkem. A občas i malým zázrakem.