Další článek

Pět pražských gurmetských restaurací, z nichž dovezou jídlo v krabici

  • Délka čtení 2 min.

Jídlo s sebou už není doménou jen rodinných restaurací a hip bister, v lockdownu se připojily také luxusní pražské restauranty, a to včetně michelinských. Tady je pět renomovaných pražských podniků, jež přizpůsobily svá menu dnešní době. A částečně i ceny…

Před časem jsem v britském magazínu Esquire pročítal interview s předním londýnským restauratérem. Stěžoval si, že z PR agentury po něm vyžadují, aby své výtvory upravoval více „instagramově“. Co mu tenkrát přišlo možná jako malichernost, nebo podle jeho reakce spíš i troufalost, v dnešní době považuje určitě za nutnou součást své práce. V lockdownech do podniků nemůžeme, vybíráme často očima. Na webu restaurací, nebo rozvážkových služeb.
Pro restauratéry je složitá situace bojem o přežití, a tak se do rozvážky pouštějí také v luxusních podnicích. Jako kupříkladu v milovaném dánském restaurantu Noma, podle mnohých nejlepšímu gastru na světě, kde spustili nabídku hamburgerů z foodtrucku.
Jídla z lecjakých luxusních restaurací zůstávají sofistikovaná i nadále, třebaže se neservírují na porcelánu, ale v alobalové krabici.

La Degustation Bohême Bourgeoise
„Užijte si večeři od michelinských kuchařů u sebe doma. Objednejte si naše tříchodové menu, které jsme vymysleli tak, abyste ho snadno naservírovali na svém stole,“ praví se na webu jednoho ze dvou pražských restaurantů, jež se pyšní michelinskou hvězdou. Specialisté na rakousko-uherskou kuchyni vás doma pokochají například koprovkou, houbovou polévkou a hovězím tatarákem, to vše samozřejmě v prvotřídním podání a spárované s prvotřídním vínem. V rozvozu jídla v LaDeGu spolupracují s Liftago.
ladegustationdomu.cz

Koprovka, hovězí loupaná plec a brambory / foto: ladegustationdomu.cz

Café Imperial
Do rozvozu jídla se pustil také televizní šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Vytvořil k tomu dokonce vlastní delivery službu. Vybírat můžete z poledního ala carte, anebo z tříchodového „Šéfova lunch-boxu“. V den, kdy píšu tyto řádku, v nabídce se jako hlavní chod skví Králik na hořčici s dušenou rýží, Thajský salát s hovězím masem a Hovězí guláš s houskovým knedlíkem.
pohlreich-rozvoz.cz

Yamato
O této japonské restauraci sídlící na Vinohradech mnozí smýšlejí, že je nejlepší svého druhu u nás. Marka Horu zaučoval japonský mistr Masajoši Kazato, který patří mezi tři vyvolené šéfkuchaře, jež smějí vařit pro japonského císaře.
V Yamato nevyužívají služeb dodávkové služby, ale oblíbené japonské speciality a „nejčerstvější sushi v Praze“, jak se domnívá nejeden recenzent, si rozvážejí sami.
yamato.cz

Z a la carte menu / foto: yamato.cz

V Zátiší
Restaurant V Zátiší v Liliové ilici patří do skupiny Zátiší Group, kam spadají i další dva špičkové pražské restauranty, Mlýnec a Bellevue. Ze všech těchto podniků lze objednávat na souhrnném webu společnosti. V Zátiší patří k pražským centrálním evergreenům, ne náhodou jej cestovatelský portál TripAdvisor stabilně řadí mezi nej luxusní restaurace u nás.
rozvoz.zatisigroup.cz

Farmářské kuře tikka masala od šéfkuchaře V Zátiší / foto: zatisigroup.cz

Sansho
Oblíbený podnik britského šéfkuchaře a restauratéra Paula Daye nabízí lockdownovou objednávku nejen přes vlastní webovou stránku, ale i vlastní aplikaci, rozvoz obstarává Liftago. Vrcholem nabídky je pětichodové degustační „surprise“ menu (tři předkrmy, hlavní chod a dezert), z hlavních chodů pro každý den jmenujme speciality jako Přeštický bio bůček s čínskou brokolicí a omáčkou tří pepřů nebo Karamelizované bio vepřové s kokosovou rýží a papájou.
shop.sansho.cz

Sansho nudle s krevetami a Vepřové knedlíčky s jablečným ponzu / foto: @sanshoprague