Další článek

Na trh! / Kam pro to nejlepší od lokálních farmářů

Víkendová rána v Praze mají svůj vlastní rytmus. Někdo ještě dospává páteční víno, jiný už stojí ve frontě na kváskový bochník, který zmizí rychleji než lístky na Radiohead. Jiřák se probouzí, Náplavka se nadechuje a celé město se pomalu stahuje ke stánkům, kde najdete vše od živé kultury (včetně té v jogurtu) až po společenskou smetánku (v poháru s ciderem). Farmářské trhy v Praze nejsou jen o nákupech. Jsou to malá městská dobrodružství, kde se spojuje minulost s přítomností, tradice s novými nápady a rychlý městský život s poctivou chutí venkova. Tak si vezměte proutěný košík a vyrazte. Praha právě snídá.

Advertisement

Farmářské trhy jsou vlastně takové městské speed-datingy s lokálním jídlem. Ochutnáte něco tady, prohodíte pár slov tam, a najednou máte v náručí domácí chleba a puget irisů a vůbec nevíte, jak se to stalo. Někdo řeší fermentaci, jiný vzhled etiket, a další zoufale hledá nejbližší cold brew. A to je na tom to krásné – nikdo tam nehraje roli, všichni si ji přinesli z domova. Kolem poletují věty jako: „Ty rajčata vypadají, jako by je někdo zalíval láskou, ne vodou!“ a „Ten med je fakt z Vinoře?“ a vy si říkáte: jo, tohle je Praha. Město, kde i sýr má příběh a kde vám vinař s kloboukem (co možná po večerech hraje na saxofon v jazzovém klubu) nalije něco, co vám vyčistí duši líp než ranní jóga. Když máš štěstí, odejdete nejen s plátěnkou plnou zeleniny a novým receptem na polévku z topinamburů, ale i s pocitem, že i v tomhle hlučném, rychlém městě existují místa, kde se zpomaluje. Kde se lidi usmívají. A kde se na chvíli cítit jako hlavní postava z filmu.

Trhy na Jiřáku aneb malá Praha v Praze

Jižní část náměstí Jiřího z Poděbrad se každou sobotu mění na pulzující místo plné vůní, chutí a příjemných rozhovorů. Tento trh patří mezi nejoblíbenější v metropoli a není se čemu divit – široká nabídka lokálních produktů, čerstvá zelenina, řemeslné pečivo i výběrová káva z okolních podniků dělají z Jiřáku místo, kde se prostě chcete zdržet.

Historie náměstí sahá do 19. století, ale v 30. letech mu architektonický punc dodal legendární Josef Gočár svým funkcionalistickým kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně. Takže až se budete rozhodovat mezi dvěma druhy medu, mrkněte nahoru – stojíte na místě, kde se setkává moderní Praha s historickou elegancí. Více zde

Tip: Nebojte se sezónních specialit – od medvědího česneku na jaře až po mladá vína na podzim.

 

Náplavka jako hipsterský sen s výhledem na Vltavu

Když se řekne „Náplavka“, mnohým se vybaví styloví lidé s plátěnými taškami plnými bio zeleniny a kváskového chleba. A nejsou daleko od pravdy. Farmářský trh na Náplavce je ikonou mezi pražskými trhy. Místo, kde se potkává kvalita, městský šrumec a neodolatelný výhled na řeku. Každou sobotu se tu míchá pražská intelektuální scéna, turisté a rodiny s dětmi. Hledáte domácí sýry přímo od farmáře? Nebo chcete, aby vám zkušený barista vysvětlil původ každého kávového zrnka? Tady jste správně. Ve středověku byla tahle oblast důležitým přístavem. Dnes? Přístav dobrého vkusu.  Více zde

Tip: Zkuste kváskový chléb od místních pekařů a zapijte ho čerstvým jablečným moštem.

Kulaťák, ten velký trh s venkovskou duší

Že zrovna na Dejvickém náměstí můžete mít pocit, že jste na vesnici? Ano! Trhy na Kulaťáku patří mezi největší v Praze a nabídka je tu opravdu široká – od klasických farmářských produktů až po exotické speciality. Maďarské klobásy? Čerstvé ryby? Není problém. Dejvice mají k zemědělství blízko – vždyť hned za rohem sídlí Česká zemědělská univerzita. Možná i proto tu panuje tak přátelská atmosféra a komunita farmářů, která si zakládá na kvalitě i férovém přístupu. Více zde

Tip: Kupte si čerstvé bylinky v květináčích. Vydrží déle a promění každé jídlo v malý gurmánský zážitek.