Když Vít Trávníček, prokurista vinařství Thaya, popisuje proměnu chátrajícího družstevního areálu na moderní vinařské centrum, hovoří o propojení. „Chtěli jsme sjednotit výrobu, zázemí, kanceláře a zároveň nabídnout ubytování těm, kdo přijíždějí na degustace. Spojit vše do jednoho celku.“
Výsledkem je koncept, který s citem pro místo a kontext navrhlo studio Jakub Cígler Architekti. Dominantou areálu je bývalá sýpka, přetvořená v centrální restauraci. Inspiraci architekti čerpali přímo z regionu – od členění vesnic přes francké zemědělské dvory až po samotnou řeku Dyji, jejíž německý název Thaya vinařství převzalo. „Vlnitá střecha z bobrovek má připomínat jak vlny na řece, tak kopce Národního parku Podyjí,“ vysvětluje Trávníček. Apartmány připomínají sklepy, částečně zapuštěné do umělého návrší a osázené místní flórou.
Použité materiály jako dřevo, kámen, hlína nepůsobí jako snaha o rustikální pózu – ba právě naopak. Dubové dřevo, typické pro sudy na víno, přináší vínu i interiéru stejnou autenticitu kraje, ze kterého vzešel.