Další článek
1 / 4

Dolce far niente / Jak na stařené Negroni podle experta Michala Ďuriníka

Negroni je tradičním drinkem, který v poslední době opět stoupá na oblibě, říká Michal Ďuriník, manažer pražského svatostánku koktejlů Black Angel‘s Bar. A nejenom on, v britském deníku The Guardian tuto klasiku dokonce vyhlásili za koktejl roku 2021. Jak jej správně připravit?

Advertisement

Pokud jste si před deseti lety objednali v baru negroni, jistě jste potěšili barmana, kterému jste tím naznačili, že prostě víte. Mezitím se tento klasický italský drink takříkajíc přesunul „z artového kina do multiplexů“ – z nápoje znalců se stal koktejl, který si lidé, k radosti znalých barmanů, objednávají čím dál častěji.

Negroni je rovným dílem kombinací ginu, vermutu a campari. Klasická legenda říká, že koktejl je pojmenován podle hraběte Camilla Negroniho, který chtěl od svého barmana vylepšit oblíbené Americano přimícháním ginu. To se mělo stát ve Florencii roku 1919. Američané si koktejl rádi ředí sodovkou a přidávají citrón.
„V našem baru jej připravujeme s předstihem a staříme ho v dubových lahvích, které mají na drink stejný efekt jako dubový sud na whisky,“ vysvětluje Michal Ďuriník z pražského Black Angel‘s Bariu.

Michal Ďuriník z pražského Black Angel‘s Baru / foto: archiv

Michal Ďuriník v Black Angel‘s – mimochodem, podle anket jednoho z top koktejl barů světa – pracuje již více než deset let. „K barmanskému řemeslu jsem se dostal během studií na vysoké škole v Trenčíně, kde jsem si přivydělával ve volném čase jako číšník a postupem času mě zaujala práce za barem.“ Profese barmana ho později zavedla do Dublinu, odkud se přesunul do známého pražského podniku Bar and Books.
„Po třech letech se mi naskytla možnost pracovní zkušenosti v New Yorku, která mi hodně dala, a po návratu do Prahy mi Pavel Šíma nabídl spolupráci na tenkrát novém projektu Black Angel’s Baru.“


„Každý den je jiný, nikdy nemůžete dopředu vědět, co všechno se může stát a kdo se proti mně posadí na bar,“ vysvětluje Michal, co ho na práci nejvíc baví. A jaké ingredience pro své oblíbené negroni, jehož existují desítky variant (gin se např. nahrazuje vodkou, nebo spumante), používají v baru? „K přípravě u nás používáme Jensen’s Gin, Vermouth Antica Formula a vystařený likér Campari,“ uzavírá.


Stařené Negroni 

3cl Jensen’s Gin
3cl Antica Formula
3cl Campari

Celý drink je vystařený systémem Oak bottles, který prohlubuje hořkosladké chutě, jimiž je tento barový evergreen proslulý.