• Kultura
  • Páteční pětka / Knihkupec Tadeáš Kula ve víkendovém dotazníku
Další článek

Páteční pětka / Knihkupec Tadeáš Kula ve víkendovém dotazníku

Sám měl doma řadu již přečtených knih a chtěl je poslat dál. Žádná z variant prodeje knih mu ale nevyhovovala, a tak se rozhodl založit vlastní čtenářskou platformu s myšlenkou vést mladé lidi ke čtení, které se snaží dělat dostupnějším. Proto v roce 2019 založil unikátní projekt Reknihy, udržitelné knihkupectví, díky kterému dostane každá přečtená kniha druhou šanci. Tadeáš Kula v našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Podnikat začal už jako dítě, ve svých třinácti letech. Od vývoje herních serverů a tvorby webů se dostal až k platformě Reknihy, která dává knihám víc než jen druhou šanci. Zdaleka se nejedná jen o on-line antikvariát. Společnost s obratem pětatřicet milionů korun si vybírá jen knihy v zachovalém stavu a s původními majiteli si dělí provizi půl na půl. V roce 2022 přispěla firma a její zákazníci organizaci Rainforest Trust přes 74 tisíc korun, což odpovídá záchraně pralesů o rozloze asi 700 hektarů. Nejen díky tomu Tadeáš Kula v roce 2021 zvítězil v kategorii Mladí lídři Cen SDGs pro společensky prospěšné projekty.

1

Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Jsem nadšenec do všech technologických novinek, takže mi samozřejmě nemohly uniknout nové brýle Vision Pro od Apple. Jedná se teprve o první řadu, takže ještě s nákupem počkám na další modely, které budou určitě více propracovanější. Osobně nevlastním televizi, takže tam vidím velký potenciál využití například při sledování Netflixu. Beru to jako jedno z mála opravdu revolučních zařízení poslední doby a myslím, že tenhle produkt hodně zamává s viděním světa. Stejně tak pro mě byl ve své době revoluční první iPhone nebo AirPods Pro.

2

Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Přiznám se, že vůbec nevařím. Díky tomu mám prochozené všechny pražské podniky. Na rychlý oběd nebo večeři rád chodím do Dhaba Beas, podle mě docela podceňovaný podnik. Najíte se tam rychle, zdravě a za fér peníze. Když chceme s přítelkyní nějaký klidnější vege podnik, míříme vždy do restaurace Maitrea v Týnské uličce. Největší odměnou je pro mě ale sushi z Yuniku, to je nebe v puse!

3

Co vám přináší klid v duši?

Ty vzácné momenty klidu, když se ve firmě zrovna „nic neděje“. V podnikání pořád něco řešíte, něco nefunguje, něco je třeba změnit, prostě vždycky musíte pracovat s nějakým problémem. Když pak jde všechno podle plánu, a já můžu jen sedět a tiše to chvíli pozorovat, mám opravdový klid na duši a dobrý pocit z naší práce.

4

Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Začal jsem nedávno lézt boulder a strašně mě to chytlo! Chodím teď pravidelně každý týden a postupně začínám sbírat těžší barvy (levely obtížnosti). Moc mě baví na sobě vidět ten progres. Když jsem byl poprvé, myslel jsem, že to nikdy nemůžu zvládnout. Teď je to moje oblíbená část dne. Když si po lezení skočím ještě do sauny, cítím se nejlíp.

5

Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Rozhodně seriál Yellowstone, nově ho najdete na Netflixu. Děj se odehrává na největším dobytčím ranči ve Spojených státech, který ovládá rodina Duttonových. Ranč je v neustálém konfliktu se svými sousedy – měnící se aliance, nevyřešené vraždy a staré rány. Je to odvážné drama, chytré a napínavé. Hodně doporučuju.

Tadeáše můžete sledovat zde