• Art
  • Kultura
  • Páteční pětka / Baletní tanečník Adam Zvonař ve víkendovém dotazníku
Další článek

Páteční pětka / Baletní tanečník Adam Zvonař ve víkendovém dotazníku

Hovoří se o něm jako o danseur noble. Adam je tanečníkem nebývalého talentu, a to jak po stránce pohybové, tak i výrazové. Svou technikou vyniká a dojímá jako představitel rolí klasického baletu i performer moderní choreografie. Z rodné Plzně se protančil světem, svým hostováním zanechal výraznou stopu na scéně Bavorského státního baletu v Mnichově, ale vrátil se do Prahy, kde od roku 2017 je prvním sólistou baletu Národního divadla. Adam Zvonař v našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Letos oslavil pod kopulí Zlaté kapličky již patnáctou sezonu. Labutí jezero, Louskáček, Marná opatrnost, Leonce & Lena, Oněgin, Sněhová královna, Čarodějův učeň, Valmont, Kylián – Mosty času, Tramvaj do stanice Touha. To jsou jen některé z inscenací, kde Adam brilantně interpretuje choreografie napříč pohybovým spektrem a díky přirozenému hereckému projevu dokáže vykreslit uvěřitelné postavy. Jeho vnímavost, citlivost a empatie z něj dělají nejen fenomenálního umělce, ale i skvělého mentora a inspirátora, jež své umění i pohled na svět tance pravidelně a ochotně předává nové taneční generaci na svých tanečních lekcích.

1

Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Vánoční svátky si letos s rodinou užíváme u domácího kina. A tím nemyslím jen velkou televizi. Jedná se o projektor značky Nebula, takový kapesní zázrak, který má skvělé využití u různých příležitostí. V období Vánoc se rádi díváme na naše oblíbené filmy a především pohádky. Je to tedy ideální nástroj při vytvoření opravdového filmového zážitku. Současně ho rád používám jako pomocníka při projekcích různých choreografií a baletních představení pro mé studenty na Lekcích Baletu, které pořádám jednou za měsíc. Už se těším na letní Lekce baletu, kde si určitě promítneme tématický balet. Takže všechny srdečně zvu!

2

Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

S manželkou milujeme spaghetti aglio olio. Možná to není nic originálního, ale právě aglio olio je jedno z obecně nejoblíbenějších italských jídel. Dobré, chuťově pestré jídlo postavené na dobrých surovinách. My si do těstovin rádi přidáváme i krevety, což není obvyklé, ale zvyšuje to chuťovou paletu.

3

Co vám přináší klid v duši?

Kvalitní, dobrý spánek, který je pro mne velmi důležitý k tomu, abych podával kvalitní výkony na jevišti. Mám rituál, že si před každou větší rolí alespoň na hodinu lehnu. Spánek je skvělý lék! Ne nadarmo se říká, že bychom měli naspat alespoň sedm až osm hodin denně. Regenerace po hektickém dni je nezbytná, a když se vám navíc zdá i nějaký krásný sen, tak je i duše spokojená.

4

Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Díky naší dcerce Arletě teď objevuji mnoho nových činností a naplňují mě všechny. Je jí teprve rok a půl a tolik nových a hlavně krásných činností jsem za posledních dvacet let nedělal. Je to společné objevování toho krásného světa všude kolem nás nebo i jen prosté procházky. Často to bereme jako samozřejmost, ale dnes vím, že děti nám ukazují hlubší smysl života v té běžné každodenní rutině.

5

Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Svátky máme spojené s vánoční klasikou režiséra Chrise Columbuse, Sám domaSám doma 2: Ztracen v New Yorku. Letos to máme umocněné ještě tím projektorem.

Adama můžete sledovat zde