Další článek
1 / 14

Páteční pětka / Architekt David Chmelař ve víkendovém dotazníku

„Ideální je, pokud bydlení udržuje charakter daného místa. Vždycky chci, aby dům podpořil prostor a doplnil okolí – vedle starého domu klidně může stát nový, je ale třeba být pokorný,“ vysvětluje svůj přístup architekt David Chmelař. V našem pravidelném Q&A odpovídá, co mu přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Od dětství a během střední školy chodil vypomáhat do architektonické kanceláře. Až na krátkou dobu během studií na střední škole nikdy nepracoval v jiném než vlastním ateliéru. Vystudoval pražské ČVUT a rychle o sobě dal vědět prvními projekty, mezi něž se řadí např. zimní stadion, bytové domy nebo rekonstrukce náměstí. Dlouhodobě se podílí na zvelebování veřejného prostoru v Hronově, kde vyrůstal a kam se nyní s rodinou vrací na víkendy a na léto.

Studio Chmelař architekti se již od svého začátku převážně specializuje na rezidenční bydlení. Výrazně se však angažuje i při kultivaci městského prostředí v historickém kontextu. Přestože dnes jeho studio pracuje na mnohonásobně větších návrzích, nedá dopustit na to, že si drží relativně malý tým. 

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Největší radost mi teď dělá vymýšlení atmosféry nové čtvrti v centru Brna, která vznikne revitalizací území po bývalé textilní továrně a nákupním centru. Obecně mě přetváření brownfieldů a zdevastovaných prostor po dožitých výrobních areálech a oživování genia loci místa naplňuje asi nejvíce. Tato práce mě i celý náš tým baví už desítky let. V současné době se také podílíme na obnově dvou velkých pozemků na Smíchově a jsme přesvědčeni, že i díky nám se z této pražské čtvrti stane nádherné místo pro bydlení.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Jsem moc rád, že dvě moje nejoblíbenější jídla umím sám připravit – salát caprese a špagety carbonara. S větším nasazením bych se asi zvládl doučit vařit i některá další jídla, ale díky kuchařským schopnostem manželky zůstanu v kuchyni i nadále ve své nejsilnější pozici, a to v pozorování a následné konzumaci. A když zrovna na vaření nemáme moc času, anebo si chceme pochutnat na něčem zajímavém, rádi vyrazíme do restaurace, třeba do Mlýnce u Karlova mostu a nebo na výborné mušle do Bruxx.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Když je celý dům uklizen, je ticho, děti spí a já mohu při západu slunce odpočívat na zahradě na lehátku pod naším osmdesátiletým dubem. Klid v duši mám obecně hlavně při tichu, asi jediná hlučná činnost, která mě také uklidňuje, je sekání trávy na zahradě. Hlavu si vyčistím i během sportování, při monotónních pohybech, u kterých nemusím vůbec přemýšlet – plavání a běh.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Po dlouhé pauze jsme s manželkou a dětmi opět začali lyžovat a znovu jsme objevili, jak je tento sport zábavný. Díky hraní si s mými dětmi se také moc rád vracím do dětských let, baví mě vidět svět dětskýma očima.

5.
Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Z novější tvorby mě žádný film či seriál, kterých bych mohl doporučit, nenapadá. Rád se vracím k filmům, které jsem s oblibou sledoval na střední škole – třeba Amarcord a La Strada od Federica Felliniho. Ze seriálů bych vypíchl Lynchovo Městečko Twin Peaks. Na víkend bych kromě filmů a seriálů rozhodně doporučil i nějakou dobrou knihu. Z nedávného výletu po Paříži jsem si z Centre Pompidou přivezl monografie od architekta Arno Brandlhubera a také knihu Houses od Smiljana Radice. Velice zajímavá byla také kniha od architektů BIG s názvem Formgiving. Byl bych moc rád, pokud by se povedl zrealizovat jejich návrh Vltavské filharmonie a v České republice bychom tak po dlouhé době opět měli světovou architekturu.

Davida můžete sledovat zde