Další článek

Tři chody odvahy / Proč je teď ten správný čas konečně někam vejít

Jsou podniky, kolem kterých procházíme už měsíce, možná roky. Přes sklo vidíme dokonalé stoly, bílé ubrusy, světlo, které lichotí všemu, co se leskne. A přesto zůstáváme venku. Říkáme si, že jednou, až bude příležitost. Až budeme mít chuť, náladu, sebevědomí. Podzimní edice Restaurant Week připomíná, že jídlo je zážitek pro každého. Letos poprvé nabídne přes sto restaurací po celé republice, z toho více než šedesát v Praze.

Advertisement

Festival, který dvakrát do roka připomíná, že jídlo je především zážitek, a že chuť není výsada. Od 14. října do 16. listopadu a nabídne rekordní počet restaurací. V Praze jich bude přes šedesát, včetně několika, do kterých by se člověk možná běžně neodvážil vstoupit. A právě proto stojí za to to udělat.

Téma letošního ročníku je pestrost. Vedle známých jmen jako jsou Garden’s, Dejvická 34 nebo River’s Smokelab, se objevují nováčci Mazel, Finestrina či V Zátiší. Hotelové podniky reprezentují například Greenhouse ve nově otevřeném Fairmontu, Monkey Bar ve Falkensteineru, Alcron nebo Le Petit Beefbar v hotelu W. Pro ty, kteří se rádi tváří, že „to mají všechno už ochutnáno“, je tu Divinis Zdeňka Pohlreicha.

Na webu festivalu si hosté vybírají ze dvou cenových úrovní, 490 a 790 korun. Cena zahrnuje tříchodové menu a aperitiv v podobě koktejlu Martini. Restaurace doporučené partnerem Makro přidají navíc amuse bouche. A pokud se vám nechce pít alkohol, nealko varianta je stejně elegantní.

Divinis je elegantní italská restaurace Zdeňka Pohlreicha v centru Prahy (Týnská 21, Praha 1), oceněná Bib Gourmandem Michelin za autentickou kuchyni, výběr vín a špičkový servis v útulném prostředí.
Divinis je elegantní italská restaurace Zdeňka Pohlreicha v centru Prahy (Týnská 21, Praha 1), oceněná Bib Gourmandem Michelin za autentickou kuchyni, výběr vín a špičkový servis v útulném prostředí.

Podzimní Restaurant Week je o příležitosti. Malá gastronomická terapie. O tom, že za cenu jedné večeře v běžném bistru můžete zažít gastronomii, kterou si lidé běžně spojují se slavnostní příležitostí. A možná zjistíte, že to celé vlastně není tak vážné, jak to vypadá. Vybrali jsme pětici podniků, kam stojí za to se vydat.

 

Fuze

Místo, kde steak dostává zpátky důstojnost. Žádné efekty, jen čistá jistota, že maso může být výrazné a přitom jemné. Pokud máte rádi jednoduchost, která mluví sama za sebe, tady ji najdete.

 

Dejvická 34
Jedna z těch restaurací, které dokazují, že dobré jídlo nepotřebuje složitá slova. Každý detail má své místo a chuť tu má prostor nadechnout se. Servis přesný, přitom lidský.

Dejvická 34 je vysoce ceněná restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý, která sídlí na adrese Dejvická 397/34, Praha 6 – Bubeneč, a nabízí moderní interpretaci italské a české kuchyně oceněnou Bib Gourmandem.
Dejvická 34 je vysoce ceněná restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý, která sídlí na adrese Dejvická 397/34, Praha 6 – Bubeneč, a nabízí moderní interpretaci italské a české kuchyně oceněnou Bib Gourmandem.

Karlínská HolKa
Působí nenuceně, ale všechno v ní funguje s chirurgickou přesností. Moderní kuchyně, která se nebojí být poctivá. Ideální pro ty, kdo mají rádi Karlín, ale už nechtějí další burger.

 

Le Petit Beefbar
Elegance bez okázalosti. Místo, kde se cítíte trochu jako v Paříži a trochu jako doma. Dokonalé maso, servis s lehkostí a atmosféra, kvůli které si budete chtít pořídit sako, i když jste ho původně neměli v plánu.

 

Garden’s
Zelená oáza uprostřed Prahy. Všechno tu působí přirozeně a klidně, přitom nic není náhoda. Ideální na oběd, který se nenápadně protáhne do odpoledne.

Garden’s restaurant stojí v klidné zahradě v centru Prahy na adrese Vodičkova 708/35, Praha 1 – Nové Město, a nalézt tam můžete výbornou kuchyni inspirovanou italskými a francouzskými vlivy, kvalitní dezerty, kávu či víno v příjemné atmosféře pod staletými platany.
Garden’s restaurant stojí v klidné zahradě v centru Prahy na adrese Vodičkova 708/35, Praha 1 – Nové Město, a nalézt tam můžete výbornou kuchyni inspirovanou italskými a francouzskými vlivy, kvalitní dezerty, kávu či víno v příjemné atmosféře pod staletými platany.

Tip Selected / Pokud chcete festival prožít jinak, dejte si rezervaci brzy odpoledne. Restaurace jsou klidnější, servis má víc času a vy můžete pozorovat město, jak se pomalu převléká do večera. Tříchodové menu pak chutná úplně jinak – ne kvůli jídlu, ale kvůli tempu. Restaurant Week není jen o tom, že se dobře najíte. Je o tom, že si dovolíte být hostem. V době, kdy všechno zrychluje, je tříchodová večeře možná ten nejdostupnější luxus, jaký máme.

Více informací najdete zde