Některé jsou výstavní: s grafikou, která se hodí na betonový stolek a svíčku s vůní šalvěje. Jiné jsou upřímnější: mastný roh stránky, otisk palce, poznamenaný časem. Ale všechny mají něco společného. Když je otevřete, chcete se na chvíli přesunout. Do Toskánska. Do 50. let. Nebo jen do kuchyně vaší babičky. Tento výběr není o tom, co musíte. Je o tom, co můžete. Sedm knih, které přinášejí radost, i když je nepoužíváte denně. Publikace, které se čtou očima, ale zůstávají v rukou. A které možná jednou zachrání večer, kdy doma najdete jen sýr a hořčici.
Kitchen Table Books / Zde je sedmero nepostradatelných kuchařských knih
Ne každý den se vaří. Někdy se jen přehrabujete v zásuvce s příbory, přemýšlíte, jestli si dát čaj nebo víno, a automaticky sáhnete po knize. Ne po beletrii nebo povídkách. Ale po něčem s receptem i když víte, že dnes z toho nic nebude. Možná zítra. Kuchařské knihy jsou zvláštní žánr. Nestárnou podle trendů, ale podle sezóny. Neslouží jen k vaření, spíš k tomu, abychom si připomněli, že to vůbec jde. Vařit. Zastavit se. Přemýšlet o jídle jako o něčem, co má význam, rytmus, souvislosti.
Umění francouzské kuchyně
Julia Child netušila, co je to food styling, ale přesně věděla, jak držet pánev. Spolu se dvěma Francouzkami napsala knihu, která naučila Američanky dělat coq au vin a nebát se smetany. Čte se jako kuchařská bible i jako pamětní kronika o tom, co znamená mít úctu k řemeslu. A co znamená pozvat si do kuchyně Francii. Koupíte zde
- Hudba: Édith Piaf nebo soundtrack k filmu Amélie.
Servírování: bílý porcelán, svíčka ve skleničce od jogurtu.
Klasická italská kuchyně
Rajčatová omáčka s máslem, cibulí a ničím dalším. Marcella Hazan věděla, že někdy stačí míň. Není to kuchařka pro efekt. Je to kniha, kterou vytáhnete v pátek večer, když chcete něco dobrého, jednoduchého a bez výčitek. Toskánsko v paperbacku. Láska v konzistenci. Koupíte zde
- Hudba: Lucio Dalla, Celentano nebo Bennato
Podávání: bosé nohy, otevřené okno, jednoduchý talíř
The Silver Spoon Classic
Kdybyste si měli pořídit jen jednu italskou kuchařku, byla by to tahle. Více než 2000 receptů, žádná póza, jen čistá italská věcnost. Poprvé vyšla v roce 1950 a dodnes patří mezi nejlepší kulinární bedekry Apeninského poloostrova. Recepty, které nepotřebují food stylistu. Stačí hlad. Koupíte zde
- Estetika: vedle magazínu Kinfolk nebo apartamentového interiéru
Použití: často, bez obav, s radostí
Let’s Eat France!
Francie jako infografika. Není to kuchařka, je to kulturní výprava. Od vín a omáček po spisovatele a klobásy. Mapy, vizuály, nostalgická fakta a ikonické recepty. Otevřete ji kdekoliv a vždy tam něco najdete. Třeba jen doporučené množství másla na bagetu. Koupíte zde
- Styl: bretonský pruhovaný svetr, papírové ubrousky
Ideální na: líné víkendy a chvíle bez plánu
Let’s Eat Italy!
Sesterská kniha té výše. Pizza, gnocchi, espresso (v 27 variantách), chianti v babiččině lahvi a těstoviny s vlastními rodokmeny. Je to jako otevřít vizuální deník někoho, kdo vyrostl mezi moukou a filmy od Scorseseho. Koupíte zde
- Móda: bílé triko, kožené sandály, letní nálada
Podávání: špagety z jednoho hrnce, chianti v karafě
Audrey at Home
Není to klasická kuchařka. Je to soukromé fotoalbum, do kterého někdo občas připsal recept. Audrey pekla, když se slavil mír, vařila, když byla doma, a servírovala, když přijel Givenchy. Recepty jsou tu jen kulisou, to podstatné je klid, který znáte z jejích filmů. A vůně šlehačky. Koupíte zde
- Doporučení: tichá hudba, hedvábná halenka, koláč v troubě
Čas: večer, kdy není třeba nic víc
Velká kuchařka Čech a Moravy
Precizní, jasná, bez patosu. Roman Vaněk nehraje na city, ale přesto se mu podařilo zachytit chuť dětství. Recepty na kulajdu, bramborák, bábovku i vepřo knedlo. Žádný experiment, jen dobré jídlo podané tak, že se ho nebojíte zkusit. Poctivá porce tradice bez zbytečného sentimentu. Koupíte zde
- Domácí použití: kuchyně s výhledem do dvora, rádio hraje staré hity
K pití: pivo z lahve, utěrka přes rameno