Další článek
1 / 14

Páteční pětka / Šperkařka Dominika Polesná ve víkendovém dotazníku

Už jako dítě vyráběla šperky z korálků, květin nebo kancelářských sponek. Její tvorba je velmi specifická a každá kolekce její autorské značky La Dominique Jewelry má své vlastní poselství. To, co její tvorbu definuje, je myšlenka „be the one“. Být jedinečný. Šperkařka Dominika Polesná v našem pravidelném Q&A odpovídá, co jí přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Hlavní inspiraci nachází v přírodě. Fascinují ji její tvary, struktury a kompozice. Na posledním Desigbloku prezentovala průřez svojí tvorby a nejnovější kolekci Bramboříky, jejichž květy zosobňují sílu, jemnost i křehkost zároveň. Jednotlivé kousky z této kolekce lze neomezeně kombinovat a vrstvit a vytvářet si tak své vlastní kompozice a umocnit svou vlastní osobitost.

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

K nedávným narozeninám jsem dostala šicí stroj typu overlock. Lze s ním vytvářet úplné zázraky. Všechno provedení vypadá naprosto profesionálně, ať šiji cokoli. Díky němu jsem se po letech opět vrátila k navrhování a vytváření oblečení. Zatím pro sebe, ale už pomalu přijímám objednávky.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Vařím často a ráda, ale z nedostatku času většinou tak, aby jídlo bylo hotové do dvaceti minut. O to víc si pak užiju recepty, které se nechají táhnout klidně celou noc i dvanáct hodin. Z těch velmi rychlých mám oblíbené máslové krevety na česneku. Před lety nám je uvařil kamarád a od té doby je dělám velmi často. Krevety se osmahnou s hodně velkou dávkou česneku a hodně másla. Za chvíli je to hotové, s čerstvými bylinkami a pečivem je to delikatesa, která mi připomíná přímořskou dovolenou.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Rozkvetlá louka, ranní slunce, káva kdykoli a kdekoli, moje nová nádherná pracovna a nová nádherná dílna.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojil a baví vás?

Právě to šití na mém novém overlocku! Není to nic těžkého a komplikovaného. Ten pocit uspokojení, když se látky spojují, rovnou se začistí a vznikne dokonalý detail. Myslím, že tohle hlavně pochopí a ocení jen jiný módní návrhář, ale i vlastně kdokoli, kdo někdy zkoušel šít.

5.
Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Ráda si občas něco pouštím k manuální práci. Naposledy jsem u několikadenního broušení shlédla švédský seriál Láska a anarchie. Bylo to příjemně oddychové, romantické i napínavé. Velmi mě zaujal vizuální styl. Zároveň tam byly zastoupeny i některé zajímavé společenské otázky a témata. To mi připomíná, že tam zazněla i otázka, zda se nejedná o úpadek umění, když si pouštíme audioknihu, filmy jen jako kulisu k jiné činnosti a nedáváme mu plnou pozornost. Nicméně v dnešní uspěchané době to tak asi je. Občas se mi povede i něco, co skutečně sleduji. Jen nevím, kdy naposledy to bylo. Na knihu si ale najdu čas vždy.

Dominiku můžete sledovat zde