• Styl
  • Móda
  • Páteční pětka / Ilustrátorka Zuzana Osako ve víkendovém dotazníku
Další článek
1 / 17

Páteční pětka / Ilustrátorka Zuzana Osako ve víkendovém dotazníku

Z jižní Moravy až do Země vycházejícího slunce... tak lze jednou větou popsat životní cestu ilustrátorky a módní návrhářky Zuzany Osako. Pochází z moravského Podluží, díky modelingu procestovala celý svět a v Japonsku poznala i otce svých dětí. Přes ilustraci, její oblíbenou uměleckou disciplínu, se dostala až k navrhování autorských modelů inspirovaných folklorem. V našem pravidelném Q&A Zuzana Osako odpovídá, co jí přináší největší radosti či jakou činností si dokonale vyčistí hlavu.

Advertisement

Před sedmi roky založila značku Tradice postavenou na myšlence etické výroby a ohleduplnou k lidem i přírodě. Kvalitní šití, kvalitní materiály v bio kvalitě a spolupráce s drobnými řemeslníky, kteří se pyšní titulem Nositel tradic lidového řemesla a jejichž práce nese a předává řemeslný um po generace – to jsou hodnoty, které sama Zuzana vyznává. Ve spolupráci s porcelánkou Thun Zuzana také vytvořila kolekci porcelánu.

1.
Jaký nový produkt vám v poslední době udělal radost?

Není to úplná novinka, ale naprosto jednoznačně Rohlík.cz. Snad ani nemusím vysvětlovat, jak mi změnil život.

2.
Jaké nejzajímavější jídlo umíte uvařit?

Můj bývalý manžel je původem z Japonska. Právě tato země hodně ovlivnila to, jak se celá rodina stravujeme. Z tradiční domácí japonské kuchyně toho umím celkem dost. Například sekihan, japonskou mochi rýže s fazolemi adzuki posypanou černým sezamem se solí. V Japonsku se tento pokrm připravuje na různé oslavy (Nový rok, svatby, oslavy narození dítěte…), ale setkáte se s ní i běžně. Jako slavnostní jídlo ji připravuji nejradši s grilovanou rybou red snapper (česky: chňapal červený, pozn. red.). Zjistila jsem, že většina mých japonských kamarádek ji připravit neumí a kupují ji už hotovou. Teď mě napadá, že skutečně domácí jsem jedla jen u naší japonské příbuzné, kterou jsem vždy překvapila tím, že ji dělám sama.

3.
Co vám přináší klid v duši?

Spokojené děti, příroda, ticho, tvůrčí práce, pečení, pořádek, sport. Nejvíc opravdu pohled na děti, jak je baví v životě spousta věcí a září nadšením. Jsou už velké, vychovala jsem je většinu času sama a nebylo to jednoduché. Když se to sečte, puberta nám dala docela zabrat. Dvě nejstarší děti jsou na univerzitách. Dcera se teď účastní soutěže Miss Czech Republic a moc ji to baví. Nejstarší syn má své designové studio a při škole zvládá spousty krásných zakázek. Nejmladší syn studuje gymnáziu, hraje basketbal a odmalička na piano. Všichni tři milují módu, takže se mi motají ve firmě. Navzájem si pomáhají se stylingy outfitů. Rádi nakupují na Vinted, odkud mají neuvěřitelné poklady, které si pamatuji z časopisů z devadesátých let. Jsou to cool kids.

4.
Jakou činnost jste si nedávno osvojila a baví vás?

Zítra to budou dva roky, co jsem celoroční plavec-otužilec. Dřív jsem plavala venku od dubna do listopadu a předloni jsem si to natáhla přes celou zimu. Těším se na to i letos. Plavání venku, když sněží, je kouzelné a nálada s přáteli na břehu taky. Další věc je cestování bez dětí. To je letošní novinka a naprostý osobní hit. Zjistila jsem, že dětem nesmírně svědčí, když na týden odjedu a oni se starají o domácnost samy. Musím říct, že se opravdu vracím do čistého domova. Nejstarší syn má všechno jak podle pravítka. Každý večer jeden z nich vaří teplou večeři. Mně pak jenom posílají seznamy, jaký mám nechat přivézt nákup. Nekecám!

5.
Který nedávno zhlédnutý film či seriál doporučujete na tento víkend?

Už to není taková novinka, ale za mě je mimořádně krásný seriál My Brilliant Friend. Se vším všudy se moc povedl, takže kdo neviděl a je zrovna marod jako já, zvládne to za víkend, není to moc epizod.


Zuzanu můžete sledovat zdezde